• Twitter
  • Facebook
Credits: Koen Suyk , Anefo, Wikipedia

Op 5 november, maar dan in 1946, werd Hermanus (Herman) Brood geboren in Zwolle. Hij was een Nederlandse pop ster, die sex, drugs en rock’n roll met stijl in de praktijk bracht. Daarnaast was hij een pianist, acteur, auteur en begenadigd kunstschilder. De flamboyante knuffeljunk bezocht in 1964 de Kunstacademie. Muziek interesseert hem zeker ook. Hij richt het bandje The Moan op en ze treden veel op, vooral voor Amerikaanse soldaten, gelegerd in West-Duitsland. In 1967 voegt Brood zich als pianist bij Cuby & The Blizzards.

In die tijd was Brood al aan het experimenteren met drugs. Daar kreeg de platenmaatschappij van Cuby & Blizzards lucht van en vervolgens wordt hij uit de groep gezet. Brood speelt een tijdje later, als de nevelen van de drugs een beetje zijn opgeklaard, nog een poosje bij Vitesse. Na de release van hun debuut LP vertrekt Brood alweer. In Herman’s carrière is café eigenaar Koos van Dijk een belangrijke. Als Koos hem in zijn café helpt met het opzoeken van zijn injectienaald, ontstaat een band tussen die twee. Het resulteert in iets groters: Koos van Dijk wordt Broods manager en onder zijn hoede wordt Herman Brood & Wild Romance opgericht. In 1978 volgt de grote doorbraak met het album ‘Shpritz’ en de single ‘Saturday night’.  De LP wordt bekroond met platina en wordt gevolgd door filmprojecten en een Amerikaanse toernee. Ook voor de opvolger ‘Cha cha’ krijgt Herman Brood een platina plaat. Hier werkt hij o.a. samen met Lene Lovich en Nina Hagen.  

Met zijn Wild Romance scoort hij in krote tijd vele hits. Maar als het album ‘Go nutz’ door de pers de grond in wordt geboord, besluit Brood het bijltje er bij neer te gooien. Nu het muzikaal avontuur ten einde lijkt, stort Brood zich op acteren en schilderen. Maar de muziek blijft aan hem trekken en en samen met Hennie Vrienten (ex-Doe Maar) scoort hij begin 1984 een Top 10-hit met ‘Als Je Wint’. Daarna volgden toch nog weer enkele hits met de Wild Romance, maar toch zakte zijn muzikale carrière in. Vier maanden voor zijn vijfenvijftigste verjaardag pleegde Herman zelfmoord door, met een afscheidsbriefje op zak, van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel af te springen. Postuum werd bereikte Herman Brood na zijn dood de 1e plaats in de Nederlandse Top Veertig met ‘My way’. In zijn geboorteplaats Zwolle is een museum ter ere aan hem vernoemd: het Herman Brood Museum.

 
Translate »
Share This