Vandaag viert Henk Temming zijn 69e verjaardag. Gefeliciteerd! Je kent hem als zanger, componist, tekstschrijver en producer. Hij is vooral bekend van de popgroep Het Goede Doel, waar ook Henk Westbroek en Sander van Herk deel van uitmaakten.  Temming begon bij een hobbybandje, waarin Sander ook speelde. Nadat de band stopte begonnen Henk en Sander aan Het Goede Doel. Niet veel later kwam Henk Westbroek erbij. In de band was Temming vooral de componist en Westbroek de tekstschrijver. Het Goede Doel was compleet met bassist Dennis Ringeling, toetsenist Ronald Jongeneel en drummer Hans Boosman (ex-Superjones).

In de beginperiode trad het Goede Doel vooral op tijdens FNV-manifestaties en vormingsavonden en ontwikkelden hun sound, dat eind 1981 resulteerde in de eerste single ‘In`t leven’. Geen hit; maar wel een notering in de Tipparade in het voorjaar van 1982.  In september scoort de band met ‘Gijzelaar’ de eerste hit in de Nederlandse Top Veertig. Niet door iedereen even enthousiast ontvangen vanwege het refrein ‘O was ik maar een gijzelaar, dan stond altijd mijn eten klaar’. Aan de vooravond van 1982 gaat Het Goede Doel heel hard dankzij de release van de single ‘België’ en het gelijknamige album.  Tussendoor scoren Henk & Henk ook nog eens met de single ‘Sinterklaas Wie Kent Hem Niet’.

Daarna volgt alweer een vette hit: ‘Vriendschap’, gevolgd door ‘Hou Van Mij’, beide ook afkomstig van het album ‘België’. De band ontvangt hiervoor een gouden elpee, een Edison en een Zilveren Harp. De groep was actief van 1979 tot begin jaren negentig. Alle nummers werden geschreven door Temming en Westbroek, met uitzondering van “The Sonic ranger rides again” (Temming – Van Herk). Alle nummers werden geproduceerd door Temming en Van Herk, met uitzondering van het album “België”, dat geproduceerd is door Robin Freeman en het album Tempo Doeloe, dat geproduceerd is door Okkie Huijsdens en Het Goede Doel (Temming en Van Herk).

Tijdens zijn periode bij Het Goede Doel begon Henk Temming samen met Sander van Herk in 1987 in Utrecht de geluidsstudio StuStuStudio, die in 1996 verhuisde naar Loenen aan de Vecht.  Henk was (vaak samen met Sander van Herk als coproducer) de producer van onder andere Linda de Mol, Paul de Leeuw, De Kast, Kinderen voor Kinderen, Richenel, Roberto Jacketti & the Scooters, City to City (door hem opgericht), Frank Boeijen, Alderliefste, Katja Schuurman, Herman van Veen, Liesbeth List, Ramses Shaffy, Polle Eduard, Babette van Veen, Astrid Nijgh en Dolly Dots (laatste dvd).

Ook schreef/ componeerde Temming een aantal hits, zoals ‘Raak’ en ‘Woorden zonder woorden’ voor de Kast,  ‘Blote jongens in het park’ voor Paul de Leeuw (tekst: Paul de Leeuw), ‘Wild Rhythm’ voor René Froger,  ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ ( voor René Froger) en ‘Toveren’ voor Herman van Veen.

Sinds 2008 is hij weer actief met Henk Westbroek als Het Goede Doel. Begin 2012 stopte hij met Stu Stu Studio (die door Sander van Herk wordt voortgezet) en maakte hij in zijn studio thuis ‘Kerstalbum’.  In 2014 verschijnt onder de naam Martin Groenewold & De Kopgroep de single ‘Alleen Maar Winnaars’. Hierop zingen ook Henk Westbroek, Henk Temming en Peter Groot Kormelink mee. De opbrengst van Alleen Maar Winnaars ging volledig naar de stichting KiKa en Fiets voor een Huis.

 
Translate »
Share This