• Twitter
  • Facebook
Credits: Koen Suyk , Anefo, Wikipedia

Zangeres en actrice Heddy Lester is overleden. Lester overleed thuis in Amsterdam aan de gevolgen van blaaskanker. “Ze heeft enorm gevochten tegen de ziekte”, vertelde haar broer Frank Affolter tegenover De Telegraaf. “Aanvankelijk leek het de goede kant op te gaan tot enkele weken geleden bleek dat de kanker ook haar lever had aangetast.” 

Na een afgebroken studie op de Amsterdamse Kleinkunstacademie vormde Heddy in 1969 met gitarist en Schiphol medewerker Gert Balke het duo April Shower. Het duo werd in 1969 ontdekt op een talentenjacht door Herman van Veen. De single ‘Railroad Song’ wordt in 1971 een bescheiden hit in Nederland. In 1972 doet April Shower een tournee door Canada, Amerika en Mexico.  Ze nemen ook het nummer ‘Danny’s Song’ op (1973), een bewerking van een liedje van Kenny Loggins.  Vanaf 1974 gaat Affolter solo verder onder de naam Heddy Lester.

Bekend werd ze vooral van het liedje ‘De mallemolen’, waarmee ze in 1977 Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, dat gehouden werd in Londen. ‘De mallemolen’ was geschreven door Wim Hogenkamp met de muziek van haar jongere broer Frank Affolter. Haar leven verandert opeens in een heuse rollercoaster.  Heddy: “Ik woonde driehoog en de trap lag vol met cadeautjes van wildvreemde mensen. Het was een soort storm, een orkaan bijna. Maar al na een paar maanden was ik heel gefrustreerd. Ik mocht alleen De mallemolen zingen, en ik kon nog zoveel meer! Maar dat wilde niemand horen. Ik dacht: is iedereen gek geworden! Ik kreeg een bloedjkel aan dat liedje”.  Gelukkig kijkt ze vandaag de dag een stuk positiever over het nummer: “Nu denk ik: ik heb toch mooi het Songfestival gedaan. Doe het me maar eens na!” Met ‘De mallemolen’ werd Nederland 12e in de finale.

Voor haar eerste soloprogramma ontving Lester in 1979, samen met haar broer Frank, als allereerste de Pall Mall Exportprijs. Met Frank en tekstschrijver Wim Hogenkamp maakte ze tussen 1979 en 1987 diverse programma’s.  Vanaf 1987 werkte ze ook als freelance actrice in het theater. Zo speelt ze in kleine en grote theaterproducties zoals Spinoza, Madame De Sade, De Gidsen en Joseph In Dotan van Joost van den Vondel. Haar laatste voorstelling was ‘Verdachte’ uit 2015, een Affolter productie.  Heddy Lester werd 72 jaar.

 
Translate »
Share This