• Twitter
  • Facebook
Foto: Beeld en Geluid, A. Vente, Wikipedia

Harry Muskee werd geboren op deze dag, 10 juni, maar dan in 1941. Hij was de zanger van de Drentse bluesband Cuby + Blizzards die hij samen met Eelco Gelling oprichtte in 1963. Muskee had daarvoor zijn muzikale ervaring opgedaan door te spelen in jazz, dixieland en rock`n roll bandjes. De eerste singles van Muskee lieten een garageachtige sound horen.  Als de band in 1964 het American Folk & Blues Festival bijwoont in Den Haag ligt de muzikale toekomst vast: het wordt blues!

Met het debuutalbum ‘Desolation’ sleept de groep direct een Edison binnen. Cuby & Blizzards scoorden in 1966 hun eerste Top 40 hit met ‘Back Home’. Een jaartje later ontvangen Cuby & Blizzards een gouden plaat voor ‘Groeten uit Grolloo’.  Andere hits van de band  in de Veronica Top Veertig worden ‘Another Day, Another Road’(1967) en ‘Appleknockers Flophouse’(1969). Het nummer ‘Window Of My Eyes’ wordt hun grootste hit en bereikt een top tien notering. Elk jaar staat deze classic hoog genoteerd in de TOP 2000 van NPO Radio 2.  ‘Window of my Eyes’ werd door Anton Corbijn in 2010 gebruikt bij de aftiteling van zijn film The American, en de band kreeg voor het nummer een Edison.

Cuby & Blizzards werd in 1972 opgeheven, maar hierna nog verschillende keren nieuw leven ingeblazen. Zo trad Muskee trad na 1972 onder meer op onder de namen Harry Muskee Band en later Muskee. Sinds halverwege de jaren negentig trad de band weer op onder de naam Cuby and the Blizzards en maakten oud-leden als Helmig van der Vegt, Herman Deinum en Hans Lafaille weer deel uit van de groep.

Muskee werkte de laatste maanden van zijn leven samen met Daniël Lohues aan een plaat, dat  ‘Dogs Found’ zou gaan heten. Muskee werd echter ziek en zieker en overleed op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.   In 2007 ontving Muskee een Gouden Harp voor zijn hele oeuvre. Vandaag gaat in Grolloo ter ere van Muskee, de vijfde editie van het Holland International Blues Festival van start.

 
Translate »
Share This