• Twitter
  • Facebook

Credits: Hans Peters, Wikipedia

Vandaag viert Hans van Hemert zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij groeide op in een gezin, waar creativiteit bepaald niet onbekend was. Zijn vader was Willy van Hemert, de vermaarde regisseur van o.a. ‘De kleine waarheid’ en ‘Dagboek van een herdershond’. Hij schreef tevens de teksten van liedjes. Bijvoorbeeld ‘De Zuiderzeeballade’ (1959),  ‘Net als toen’ (1957) en ‘Een beetje’ (1959, Teddy Scholten) en ‘Wat een geluk’ (1960, Rudi Carrell). Hans begon zijn carrière met het spelen van kleine rollen in drama producties, maar zijn roeping lag er niet.

Om aan geld te komen, startte Hans als bij de telefonische verkoop bij platenmaatschappij Phonogram. Geen wonder dat hij zich meer en meer voor muziek ging interesseren. Het duurde niet lang, of hij wist zijn label over te halen alle platen uit de Amerikaanse hitparade te laten overvliegen naar Nederland. Zo hoorde Hans het nummer ‘Blue winter’ wat hij nou geknipt zou vinden voor Willeke Alberti. Haar producer Rine Geveke was het met hem eens en zette het met haar op de plaat. Met ‘De winter was lang’ bereikte ze in Nederland de top tien.

Het duurde dan ook niet lang, of hij wilde zelf platen produceren. Voorlopig eerst nog een droom. Intussen richt hij op zijn negentiende jaar de groep ‘The Caps’ op (waar Bert Ruiter ook nog in speelt) en bezoekt gedurende twee jaar het Amsterdams muzieklyceum. Naast Van Hemert bestond The Caps uit Roy Beltman (gitaar), Ron de Boer (gitaar), Dick Ankersmit (bas) en Rob Ombach (drums). In 1965 worden een drietal singles uitgebracht bij Philips, maar die floppen. Na een aantal groepswisseling (maar van Hemert blijft) valt de groep in 1967 uit elkaar. Samen met Peter Koelewijn vorm Van Hemert nog in 1967 een single onder de naam ‘You And Me’. 

Vervolgens gaat hij als componist, tekstdichter en producer aan de slag en heeft al vrij snel internationaal succes. Zoals met Mouth & MacNeal.  Samen met Harry van Hoof schrijft van Hemert het nummer ‘How do you do , dat uitgroeit tot een internationale kraker van jewelste. Niet alleen nummer 1 in Nederland, maar o.a. ook top tien in Amerika.  Ook produceert hij voor groepen als Q65, Ro-D-Ys, Zen, Big Wheel, Somerset, maar ook Ramses Shaffy & Liesbeth List, en vele anderen.

Hans levert ook zijn aandeel in winnende liedjes in het Eurovisie songfestival – de Nederlandse voorrondes – in 1972: Sandra & Andres (‘Als het om de liefde gaat’) – in 1974 met Mouth & MacNeal (‘I see a star’ en ‘The party’s over’ (Sandra Reemer) in 1976. Met ‘The Elephant Song’ voor Kamahl haalt hij de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten en een internationaal succes.

Met het juiste commerciële gevoel werkt en schrijft voor tientallen Nederlandse en buitenlandse uitvoerende artiesten en bereikt samen met Piet Souer als Janschen en Janschens internationale successen door te schrijven voor en produceren van de groep Luv’, zoals ‘You’re the Greatest Lover’ en ‘Trojan Horse’, twee nummer 1 hits van de meidengroep.  In 1984 produceert Hans het eerste soloalbum ‘Made on earth’ van Jerney Kaagman.  Tijdens het Buma Awards gala van 2017 ontving Hans Van Hemert de Lifetime Achievement Award.

 
Translate »
Share This