• Twitter
  • Facebook
Foto: Wikipedia

Vandaag viert Hans van Eijck zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is een bekende Nederlands muzikant, componist en producer. Na het conservatorium vertrok Van Eijck naar Duitsland en speelde hij in een aantal bandjes.  Zo maakte hij onderdeel uit van o.a. Uti & The Ravens, een afsplitsing van de Tielman Brothers. Eenmaal terug in Nederland wordt hij lid van de band Jumping Pop-In. Deze band bestaat weliswaar kort, maar treedt wel op als begeleidingsband van grote namen als Johnny Lion en Rob de Nijs.

Wanneer de Jumping Pop-In uit elkaar gaat, vertrekt Hans van Eijck in 1966 naar de Tee-Set. Met hun debuutsingle ‘Early In The Morning’ is het gelijk raak! In 1966 bereikt deze compositie van Robbie van Leeuwen (The Motions)  de Veronica Top Veertig.  1967 blijkt een woelig jaar voor Tee Set.  De hits blijven komen: ‘Don`t you leave’ is de eerste top tien hit voor Tea Set. De ervaren Britse gitarist Ray Fenwick (onder andere Gene Vincent, Chrispian St. Peters) komt de band versterken. Maar: er breekt ruzie uit binnen de groep.  Als Hans van Eijck en Polle Eduard te laat komen voor een opnamesessie in de studio, weet frontman Peter Tetteroo zich niet te beheersen en gaat met Van Eijck op de vuist. ‘Daarmee was het gelijk over natuurlijk,’ vertelt Eduard. ‘Er is nog wel een poging gedaan de boel te lijmen, maar er viel niet meer te praten’.

Van Eijck, gitarist Ray Fenwick en bassist Polle Eduard verlieten in 1967 Tee Set en richten de band After Tea op. Een jaar later echter voegt Van Eijck zich weer bij Tee-Set. Na de hereniging met Tee Set schreef hij ‘Ma belle amie’, waarmee de band een internationale hit had. O.a. ook in Amerika! Hierna zou Van Eijck nog verscheidene nummers voor de band schrijven en componeren, waaronder ‘She likes weeds’, dat een nummer 1-hit werd in de Veronica Top Veertig, en ‘Linda-Linda’.

Na het verlaten van Tee Set volgde Van Eijck een opleiding muziekdocent aan het conservatorium van Rotterdam, waarbij hij tevens als dj werkte. Aansluitend gaf hij een aantal jaren les. In1978 scoorde Hans, als geestelijke vader van de gelegenheidsformatie Abdul Hassan & Orchestra een top 10 hit met ’Arabien affair’.  Halverwege de jaren tachtig keerde hij in de uitvoerende muziek terug, dit maal in de rol van componist en/of producer.  Aanvankelijk deed hij dit onder het pseudoniem Eric Elston, maar allengs weer onder de eigen naam. In 1992 kreeg Van Eijck de Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre.

 
Translate »
Share This