• Twitter
  • Facebook
Credits: Dennistd, Wikipedia

Vandaag openen we de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022. Alle platen checken? Op naar de Spotify playlist.

Guus Meeuwis heeft in zijn carrière een enorme reeks hits weten te scoren in de Nederlandse Top Veertig. Het begon allemaal in 1995 met ‘Het is een nacht’, dat uitgroeide tot de best verkochte single van 1995. Het nummer ‘Brabant’ uit 2003 werd helemaal niet goed verkocht: het liedje bleef steken in de Tipparade. Maar uitgerekend ‘Brabant’ groeide uit tot een all-time classic. Kijk maar eens hoe hoog dit plaatje scoort in de Top 2000 van radio 2.  Het loflied op de provincie ‘Brabant’ schreef Guus Meeuwis samen met Jan Willem Rozenboom en staat op het album ‘Guus Meeuwis’, de eerste zonder zijn voormalige begeleidingsband Vagant.

Het lied werd al vrij snel na verschijning populair in Noord-Brabant en is dat sindsdien gebleven. Het liedje groeide uit tot het onofficiële volkslied van de provincie. Noord-Brabant is trouwens de enige provincie zonder officieel volkslied.  In augustus 2007 lanceerden de broers Stijn en Paul Smeulders samen met Paul Celie een petitie om het lied het volkslied van de Provincie Noord-Brabant te maken. De Provinciale Staten van Noord Brabant wees het voorstel echter af. Guus Meeuwis stond 6 weken in de Tipparade met ‘brabant’, dat vanaf vandaag is toegevoegd aan de playlist Kluis van de Flops.

 
Translate »
Share This