• Twitter
  • Facebook
Credits: Carl Lender, Wikipedia

Op 3 februari, maar dan in 1979, komt ‘Some Kind of Wonderful’ van Grand Funk Railroad binnen in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer werd geschreven door John Ellison en werd in 1967 voor het eerst op single gezet door Soul Brothers Six. Hun versie werd echter geen succes. Maar wel in de cover versie van Grand Funk Railroad. Al in 1974, om precies te zijn, want toen bracht de band het voor de eerste keer uit.  Deze band ontstond uit een solide arbeidersklasse van Flint, Michigan, die een grondslag was voor een nieuwe generatie van rockers. Mark Farner (zang/gitaar/mondharmonica/toetsen), Don Brewer (drums/zang) en Mel Schacher (basgitaar/zang) vormen Grand Funk Railroad in 1969 na het uiteenvallen van “Terry Knight and the Pack”. Terry Knight werd producer van de eerste GFR platen.

Hun eerste elpee “On Time” en de tweede elpee “Grand Funk” verschenen nog in datzelfde jaar. Het meest opvallende van de groep was de rauwe blues-rock klank van de gitarist Mark Farner. Zijn stijl is een vervolg op de rockgitaarevolutie van de gitaarhelden uit de jaren zestig.  Hun doorbraak kwam tijdens het Atlanta Pop Festival. Het derde album “Closer To Home” in 1970 was anders in vele aspecten, de muziek meer gepolijst en de teksten diepzinniger. De opname van het tweede Atlanta Pop Festival in 1970 werd gebruikt voor “Live Album”.

In Nederland is Grand Funk Railroad vooral bekend geworden van de single ‘Some kind of wonderful’. In Amerika bereikte de rocktrack de 3e plaats in de Billboard Hot 100 (1974). In 1979 kwam er een heruitgave en ditmaal scoorde Grand Funk Railroad er ook mee in de Nederlandse Top Veertig,  waar de 13e plaats werd genoteerd.

 
Translate »
Share This