Graham Nash is vandaag, 2 februari, 79 jaar geworden. De Engelse zanger en songwriter brak begin jaren zestig door als zanger van de popgroep The Hollies en had daarna succes met Crosby, Stills & Nash, al dan niet soms aangevuld met Neil Young. In de jaren zeventig wisselde Nash solo uitgebrachte muziek af met duo platen met vriend en collega David Crosby.

Graham richtte in 1962 met Allan Clarke de groep The Hollies op. De band was buitengewoon succesvol met hits als ‘Busstop’, ‘Stop Stop Stop’ en ‘Carrie Anne’. In Amerika maakte Nash kennis met Cass Elliot van The Mamas and the Papas. Ze gebruikten gezamenlijk geestverruimende middelen, die hem inspireerden om experimentele en psychedelische muziek te maken. Nash en de andere leden van The Hollies groeiden uit elkaar en in Amerika lonkte de vrijheid waar hij naar verlangde.

Aan het eind van de jaren zestig vormde Nash met David Crosby van The Byrds en Stephen Stills van Buffalo Springfield de supergroep Crosby, Stills & Nash (CSN). Hun debuutalbum, ‘Crosby, Stills & Nash’, leverde het trio als beste nieuwkomer een Grammy Award op.  Kort voor hun optreden op het Woodstock-festival sloot Neil Young zich bij hen aan, waardoor de bandnaam veranderde in Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY). Samen namen ze het legendarische album ‘Déjà vu’ op.

Zo schreef Graham Nash voor CSN en CSNY de hits “Marrakesh Express“, “Teach your children” en “Just a song before I go”. Door onderlinge spanningen, jaloezie en onenigheden viel de band hierna uiteen. Solo scoort Graham met de single  ‘Chicago’, dat hij opnam voor zijn solo plaat ‘Songs For Beginners’. Ook ‘Military Madness’ zal van dit album een hit worden. Zijn meest recente plaat is ‘This path tonight’. (2016)

 
Translate »
Share This