• Twitter
  • Facebook
Foto: Gary Friedman, Wikipedia

Op 26 oktober, maar dan in 1985, komt Grace Jones binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Slave to the rhythm’. Het nummer werd geschreven door Bruce Woolley (ex-Buggles), Simon Darlow, Stephen Lipson en Trevor Horn, die het nummer ook produceerde. Het was de titelsong van een conceptalbum: de gehele A-kant werd gevuld met 8 verschillende variaties van ‘Slave tot he rhythm’.  Op de B-kant stond nog een variant, die niet op cd versie werd uitgebracht.

De Jamaicaanse begon haar carrière als fotomodel. Jones werkte voor grote namen als Yves St. Laurent, Claude Montana en Kenzo Takada. In 1977 tekende ze een platendeal bij Island Records en dat was van grote invloed op de rest van haar carrière. Haar debuutalbum ‘Portfolio’ werd een internationaal succes. Haar versie van Edith Piaf’s ‘La Vie en Rose’ werd een hit in de Nederlandse Top Veertig. Aanvankelijk een bescheiden hit; het bereikte de 25e plaats. Maar in 1983 bereikte ‘La vie en rose alsnog een verdiende top tien notering. Het is haar enige single die genoteerd staat in de Top 2000 van NPO Radio 2.

Het duurde daarna nog wel weer een paar jaartjes  voor ze de hitlijsten weer haalde, maar in die tussentijd stond Jones wel in de schijnwerpers. Ze werd namelijk de muze van Andy Warhol. Haar album ‘Nightclubbing’ kwam uit in 1981 en werd opnieuw een wereldwijd succes. De single ‘I’ve Seen That Face Before’ (een bewerking van Libertango van de Argentijnse componist Ástor Piazzolla) werd een hele grote hit, evenals het dansnummer ‘Pull Up To The Bumper’.

Na ‘Nipple to the Bottle’ (1982) was Grace Jones in het voorjaar van 1985 te zien in de James Bond film A view to a kill. Grace had naast Roger Moore, Christopher Walken en Tanya Roberts een hoofdrol in deze film. In het najaar van 1985 volgde de spannende single ‘Slave to the Rhythm’, dat uitgeroepen werd tot Alarmschijf en vervolgens de 3e plaats bereikt in de Nederlandse Top Veertig.  O.a. Shirley Bassey en A Tribe Called Quest namen een cover op van het nummer. Maar nu: “Ladies and Gentlemen: Miss Grace Jones”………

 
Translate »
Share This