• Twitter
  • Facebook
Credits: Kasra-Ganjavi-Wikipedia

Zojuist is het overlijden van Gordon Lightfoot bekendgemaakt door CBS Newa. De Canadese singer-songwriter en dichter, Bekend van hits als ‘If you could read my mind’ en ‘Sundown’ overleed in een ziekenhuis op 84-jarige leeftijd.  De Canadese premier Justin Trudeau verklaart:  “We hebben een van onze grootste singer-songwriters verloren. Gordon Lightfoot legde de geest van dit land vast in zijn muziek – hij hielp het muzikale landschap van Canada vormgeven”.

Lightfoot oefende al jong zijn stem in een koor. Van de St. Paul’s United Church om precies te zijn, waar hij zong als jonge soprano. Maar in zijn jeugd leert hij ook pianospelen en drummen. Hij studeert later jazz-compositie en voegt zich bij The Swinging Eight.  In 1966 bracht hij zijn debuutalbum uit, getiteld “Lightfoot!”. In deze periode was hij meer bekend als songwriter, artiesten als Johnny Cash, Bob Dylan en Elvis Presley namen zijn nummers op. Het levert hem internationaal succes op.

Maar in 1971 staan de spotlights gericht op hemzelf.  Dan scoort hij zelf een hit met de single ‘If You Could Read My Mind’. Het bereikt de 5e plaats in de Amerikaanse TOP 100 en in Canada een nummer 1 hit. Drie jaar later scoort hij dan ook een hit in Nederland met “Sundown”. Maar niet zo`n grote als in Amerika en Canada, want daar beland het nummer op nummer 1. Ook  het nummer “The Wreck Of The Edmund Fitzgerald” , een song over het verongelukken van de bemanning van een gezonken ertscarrier op een meer in Amerika, is nog steeds een populair nummer op radiostations die “classic rock” draaien.

Gordon Lightfoot was vijf maal genomineerd geweest voor een Grammy Award. Hij werd opgenomen in zowel de Canadian Music Hall of Fame als de Canadian Country Music Hall of Fame.  In de lente van 2002 raakte Gordon Lightfoot in een coma na een bijna fatale maagbloeding. Na bijna twee maanden ontwaakte hij. Hij herstelde goed en leverde in 2004 het album ‘Harmony’ af.  In 2020 verscheen zijn laatste album ‘Solo’.  Zijn liedjes zijn door vele artiesten opgenomen, onder wie Elvis Presley, Neil Young, Bob Dylan en Barbra Streisand. Het is nog niet bekend, waar Gordon Lightfoot aan is overleden.

 
Translate »
Share This