• Twitter
  • Facebook
Credits: Beeld en Geluid, Top Pop, Wikipedia

Op 11 februari, maar dan in 1984, komt ‘When The Lady Smiles’ van Golden Earring binnen in de Nederlandse Top Veertig. George Kooymans en Barry Hay schrijven het nummer, te vinden op het experimentele, door Shell Schellekens geproduceerde album ‘N.E.W.S.’ De afkorting stond voor North East West South. De basis voo de song werd door George gelegd. Aanvankelijk had hij een heel ander arrangement in zijn hoofd, werkte die uit, maar de band zag het niet zitten. “Het was nogal zoetsappig”, aldus Rinus Gerritsen destijds tegenover Nederpop-Met hart en ziel (2003).”Dus hebben we het anders gearrangeerd, met heftige knallen op de drums en dergelijke”.

Het uiteindelijke resultaat slaat aan: ‘When the lady smiles’ zal de eerste plaats bereiken in Nederland: het wordt hun vijfde – en laatste – nummer 1 hit. De realisatie van de clip verliep ook niet zonder problemen. Dick Maas had een script bedacht, waarbij een soldaat in loopgraven een brief aan zijn geliefde schrijft. Maar dat idee wees Golden Earring af, omdat niet veel eerder Paul McCartney dat idee had gebruikt voor de video van zijn ‘Pipes of Peace’. Golden Earring bedacht een concept rondom een psychopaat, die vrouwen aanvalt.

De video ging in première in AVRO’S TOP POP. Het bleek de eerste en de laatste vertoning van de clip in originele versie. In de video werd o.a. een non aangerand. Het kon niet door de beugel. Er werd snel een nieuwe montage gemaakt, die vervolgens  zonder problemen mocht worden uitgezonden. In Amerika was men ook ‘not amused’ ten aanzien van de clip. Veel muziekzenders wilden het niet uitzenden. “Er moesten wel zeven stukken uit zodat er niets overbleef van wat het interessant maakte”, zei Gerritsen hierover. Het resultaat in Amerika voor ‘When the lady smiles’ was dan ook mager. Het nummer kwam niet verder dan de 76e positie in de Billboard Hot 100.

 
Translate »
Share This