Golden Earring stopt!!?  Na ruim een halve eeuw op het podium stopt één van de beste bands, die Nederland ooit heeft gekend.  Het einde kwam vandaag onverwacht; mede-oprichter en George Kooymans blijkt ongeneeslijk ziek. Hij lijdt aan die vreselijke en progressieve spierziekte ALS.  Het nieuws komt hard aan bij jong en oud.   Frontman Barry Hay laat weten dat de andere bandleden niet zonder hem verdergaan.

“We hadden te zijner tijd zelf iets naar buiten willen brengen, maar het ligt inmiddels op straat. Ernstig ziek, werd geschreven en dan speculeren mensen over wat er aan de hand is. Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS”, aldus Kooymans.  “Het is een heel naar bericht en ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it.”

“Dit is een doodsklap. We hebben altijd gezegd dat we zouden doorgaan tot een van ons zou omvallen”, verduidelijkt Barry Hay.  “Het is klote, we hadden liever een afscheidstournee gepland, maar dit is helaas wat het is. Ons laatste optreden blijkt in 2019 in Ahoy te zijn geweest. Dat was een mooie show met familie en vrienden erbij, maar we hadden het liever anders gezien.”

In 1961 vormde de toen 13-jarige George met zijn buurjongen Rinus Gerritsen en andere vrienden uit de buurt een band. Ze noemen zich The Tornados,  maar komen er al snel achter dat er al een groep met diezelfde naam bestaat. Daarom gaan ze verder met een nieuwe naam: The Golden Earrings en later dus Golden Earring.  Met ‘Please go’ en ‘That day’ is de nationale doorbraak een feit in de Veronica Top Veertig.  Eind jaren zestig behoorde de band, inmiddels omgedoopt tot Golden Earring, tot de top van de Nederlandse rock scene.

De band scoorde vele hits, waarbij ‘Radar love’ (1973) het hoogtepunt wordt. Het nummer betekent de internationale doorbraak van de band. De single bereikt de eerste plaats in Nederland, de top 10 in België, Duitsland, Spanje, Australië en Engeland. In de zomer van 1974 toert de Golden Earring door Amerika waar de groep met ‘Radar Love’ de dertiende positie in de Billboard Hot 100 haalt.  De rock track wordt als gevolg van zijn thema en de groove beschouwd als de ultieme ‘carsong’ en was onder andere prominent te horen in de actiefilm Baby Driver uit 2017. Er zijn meer dan 250 covers van gemaakt, onder meer door Def Leppard en U2.

George Kooymans leverde niet alleen de muziek én teksten voor de Golden Earring af; hij schreef ook songs voor een aantal artiesten en bands. Earth and Fire is zijn belangrijkste ontdekking; hij componeerde voor hen de hit ‘Seasons’ die zelfs in de Japanse hitparade een derde plaats haalde; er werden ruim 200.000 exemplaren van verkocht.

In 1969 won Kooymans een Zilveren Harp. Hij schreef songs voor Patricia Paay (Tell me you’re never gonna leave me), Hearts Of Soul (Fat Jack), Smyle (It’s gonna be allright), maar ook voor Kinderen voor Kinderen, Henk Westbroek en Guus Meeuwis. Vanaf eind jaren zeventig produceert hij met wisselend succes platen voor andere artiesten, zoals New Adventures, Herman Brood (Yada Yada, 1988), Sjako!, Nancy Boyd en Gé Reinders. Samen met Barry Hay ontdekte hij medio jaren negentig de Haagse zangeres Anouk. Het duo speelt en zong mee op haar debuut ‘Together alone’ (1997).  Het is ongelofelijk dat Golden Earring na Tits ‘n Ass (2012) noodgedwongen stopt.

De leden van de band gaan afzonderlijk van elkaar door met hun muziek carrière, laat hun manager weten.

 
Translate »
Share This