• Twitter
  • Facebook
Credits: Steve Alexander, Wikipedia

6 november 1948 was de geboortedag van Glenn Frey. Je kende hem vooral als gitarist van The Eagles, daarnaast was hij zanger en acteur. Frey schreef mee aan de meeste Eagles-hits, zoals ‘Take it Easy’, ‘Tequila Sunrise’, Lyin’ Eyes’ en ‘Heartache Tonight’. Ook schreef hij met Don Henley de Eagles-nummers ‘Desperado’ en ‘Hotel California’. Met de band kreeg Frey zes Grammy Awards.  Zijn eerste opname was het nummer “Ramblin` Gamblin” Man, waarbij hij speelde op akoestische gitaar bij de Bob Seger System in 1968. Later verhuisde Glenn naar Los Angeles waar hij Jackson Browne leerde kennen, die in hetzelfde appartement als hij woonde.

In 1970 leerde Frey Don Henley kennen en zij werden tezamen met Randy Meisner en Bernie Leadon gevraagd door Linda Ronstadt om haar te begeleiden. Naar aanleiding van die samenwerking richtten Frey en Henley in 1971 de band de Eagles op, waarin Frey verantwoordelijk was voor gitaar, keyboard en zang. Al snel traden zij uit de schaduw van Ronstadt en kende de groep zijn eerste grote succes met de door Frey en Jackson Browne geschreven hit “Take It Easy”.

Het was het begin van een grote carrière voor The Eagles. Het zou één van de grootste rockbands aller tijden worden met hits als ‘Witchy Woman’, ‘Hotel California’, ‘Lyin’ Eyes’, ‘The Last Resort’, ‘New Kid in Town’, en ‘Heartache Tonight’. In 1980 kapte de band ermee en startte Glenn Frey zijn solo carrière. In 1985 scoorde hij solo met ‘The Heat Is On’ uit de film Beverly Hills Cop een vette hit in de Nederlandse Top Veertig. Andere succesvolle solo singles zijn ‘Smuggler’s blues’ en  ‘You belong to the city’ (1985)  Frey overleed op 18 januari 2016 op 67-jarige leeftijd in New York aan de gevolgen van reumatoïde artritis, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking.

 
Translate »
Share This