Vandaag viert Giorgio Moroder zijn 79e verjaardag. Complimenti! Hij is een belangrijke Italiaanse componist en muzikant-producer van het discotijdperk. In de loop der jaren heeft Moroder veel verschillende (disco)artiesten geproduceerd en vaak schreef hij, soms samen met Pete Bellotte, de muziek. Behalve met Donna Summer werkte hij ook met onder meer Sparks, Freddie Mercury (Love Kills), Nina Hagen, Phil Oakey (van Human League) Blondie“ s Debbie Harry (Rush Rush), The Three Degrees, Sigue Sigue Sputnik en Berlin.

Het succesvolst was Moroder in samenwerking met Pete Bellotte. Zij maakten de disco bekend met het produceren en schrijven van muziek voor Donna Summer. Daarbij werden nummers als ‘Love to Love You Baby’ en ‘I Feel Love’ toonaangevend, die al snel veel navolging vond.

Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig heeft hij voor verschillende speelfilms (deels of geheel) de soundtrack verzorgd, waaronder de films “Midnight Express”, Flashdance, American Gigolo, Cat People, Top Gun en Scarface. Moroder haalde in 1977 zelf de Top 40 met ‘From Here To Eternity’ en met ‘Together In Electric Dreams’ met Phil Oaky.              #Playlist:  Flashback

 

 

 
Translate »
Share This