• Twitter
  • Facebook
Foto: Ron van Welzenes, Wikipedia

Vandaag viert Gino Vannelli zijn 70e verjaardag. Gefeliciteerd! Net als zijn vader, hij was jazz-zanger in een bigband, belandde Gino in de muziek.  Op twaalfjarige leeftijd speelde hij in een rockbandje en een jaar later werkte hij met zijn broer Joe en richtte hij zich meer op gitaar en zang.  Nog voor zijn zeventiende verjaardag tekende Vannelli een platencontract bij RCA Records in Canada en bracht hij onder de artiestennaam Van Elli, een single uit: “Gina Bold”. Met zijn broer Joe trok hij vervolgens naar New York en later Los Angeles op zoek naar een mogelijkheid om professioneel muzikant te worden.

 Maar alhoewel Vannelli beschikt over een stem die drie octaven omvat, bleek niemand het risico aan te durven met het van toen gangbare afwijkende repertoire. De broers Vannelli stonden op het punt op te geven en terug te gaan naar Canada. Toen Gino bij de A&M-studio met succes een handtekening van Herb Alpert bemachtigde, wist hij Alpert te overtuigen van zijn kwaliteiten door in een auditie zijn nummers “People Gotta Move”, “Crazy Life”, “Mama Coco”, “Powerful People” en “Lady” te zingen. Al deze nummers zouden worden uitgebracht op de elpees die Vannelli tussen 1974 en 1978 zou opnemen bij A&M.

In navolging van artiesten als Rod Stewart besloot Vannelli een discoalbum op te nemen, en tekende hij met dit doel een contract bij Arista Records. Van zijn album Nightwalker werd het nummer “Living Inside Myself” een hit maar Arista weigerde het volgende album Twisted Heart uit te geven. Vannelli en zijn platenmaatschappij waren de navolgende drie jaar in juridisch conflict en pas in 1985 zou Vannelli in staat zijn volgende album Black Cars uit te geven bij platenmaatschappij HME. Het leverde hem zijn grootste hit in Nederland op. ‘Hurts to be in love’ scoorde een Alarmschijf en bereikte de top tien van de Nederlandse Top Veertig.  Dat lukte in 1987 ook met “Wild Horses”.  In 1990 had Vannelli genoeg van de gevestigde orde in de platenindustrie en vestigde hij in Portland zijn eigen label. Hij maakt nog steeds platen: zo bracht hij vorig jaar het album ‘More of A Good Thing’ uit.

 
Translate »
Share This