Gerry Beckley viert vandaag zijn 68e verjaardag. Hij is één van de oprichters van de band America. De band werd in 1970 opgericht in Engeland, waar de 3 boys Dan Peek, Gerry Beckley en Dewey Bunnell, zonen van Amerikaanse legerofficieren, toen woonden. Het titelloze debuutalbum uit 1971 was in de Amerika meteen een groot succes. De singles ‘I need you’ en ‘A Horse with No Name’ werden internationaal grote hits.  En dan te bedenken, dat ‘A horse with no name’ in eerste instantie niet zou belanden op het debuutalbum, maar op advies van producer Ian Samwell werd besloten het liedje alsnog toe te voegen. Het zou in eerste instantie ‘Desert Song’ gaan heten, maar dit werd later aangepast.

Hierna verhuisden de leden terug naar Amerika, waar het tweede album, ‘Homecoming’ werd opgenomen, met daarop de klassieker ‘Ventura Highway’. Twee jaar na de hit ‘Sister golden hair’ verliet Peek in 1977 de band om zich op zijn solocarrière in gospelmuziek te richten. Beckley en Bunnell gingen verder als duo. Na het vertrek van Peek had het duo nog een kort commercieel succes met ‘You Can Do Magic’  en ‘The border’. Ook speelden ze dat jaar op de soundtrack van de tekenfilm The Last Unicorn.  In 2011 overleed Peek aan de gevolgen van pericarditis, een ontsteking aan het hartzakje. Hij werd 60 jaar oud. In 2012 kreeg America een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Gerry Beckley heeft met veel verschillende artiesten samengewerkt, onder wie Carl Wilson van The Beach Boys en Robert Lamm van Chicago. Hun gezamenlijke album Like a Brother kwam in 2000 uit.

 
Translate »
Share This