Vandaag viert Gerard Cox zijn 81e verjaardag. De rasechte Rotterdammer Gerard Cox begon zijn carrière als onderwijzer, maar ontwikkelde zich al snel als cabaretier, zanger en acteur. Cox begon als zanger begin jaren zestig met luisterliedjes in de stijl van Jaap Fischer. Later in de jaren zestig stond Gerard als cabaretier op de planken met voorstellingen als Van de prins geen kwaad (1963), Moeilijk doen (1964) en Welvraat (1966).

In 1966 sloot Cox zich aan bij Lurelei, waar hij met Eric Herfst, Jasperina de Jong, Rogier van Otterloo en Marjan Berk speelde. Daarbij was hij met regelmaat omstreden, zoals in zijn liedjes ‘Arme ouwe’ ‘God is niet dood’ en ‘Ajax is dood…!’ ( dat hij uitbracht nadat Feyenoord de Europacup van 1970 had gewonnen. In deze periode werkte hij ook voor het eerst samen met Frans Halsema.

De samenwerking met Frans Halsema werd in 1973 hervat met het programma ‘Wat je zegt dat ben je zelf’. De bekendste onderdelen uit dit programma waren de persiflages op toentertijd bekende radio- en televisieprogramma’s als Geen ja, geen nee, Voor een briefkaart op de eerste rang en Raden maar. In datzelfde jaar scoorde Cox een hit met het nummer ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’. wat hem op veel kritiek kwam te staan uit het artistieke wereldje.

Zijn platenlabel CBS zag er eerst niets in om het nostalgische nummer op te nemen en uit te brengen. Cox zette zijn idee door (zijn vorige LP had zo’n succes gehad) en hij had gelijk: er werden uiteindelijk meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Bijzonder was, dat het liedje na drie weken terugviel naar nummer 3, en vervolgens via plek 2 opnieuw op nummer 1 kwam te staan in de Daverende Dertig. Ook in de Veronica Top Veertig scoorde Cox een nummer 1 hit. Maar o o o, wat reageerde het artistieke wereldje zuur. Vooral collega’s van het geëngageerde cabaret verweten hem deze vorm van ‘artistieke uitverkoop’.

Gerard trekt zich er nauwelijks iets van aan en borduurt op zijn volgende single ‘Die Goeie Ouwe Tijd’ voort op het nostalgische sentiment. Nadat de hits opdroogden bleef hij bepaald niet bij de pakken neer te zitten en scoorde vele successen, zoals als acteur/scenarioschrijver van de televisieserie Toen Was Geluk Heel Gewoon en in reclames voor Duyviszoutjes. In 2019 nog ging COX in Rotterdam in première, een solovoorstelling van Gerard Cox.

 
Translate »
Share This