• Twitter
  • Facebook
Foto: Record label – discogs, RCA, Wiki

Vandaag viert George McCrae zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Op zesjarige leeftijd zong hij, net als zijn moeder in het kerkkoor. Zijn moeder was sopraan. Als kind deed George haar altijd na en probeerde hij haar eigen hoge sopraanstem te evenaren.  Op de middelbare school zat George al in verschillende bandjes, waaronder The Fabulous Stepbrothers en The Jivin’ Jets. In 1963 ging hij voor vier jaar bij de marine. In deze periode leerde hij toekomstige vrouw Gwen Mosley kennen.

Na zijn dienstplicht richtte McCrae The Jivin’ Jets opnieuw op en Gwen kwam de band versterken als zangeres. Niet lang daarna ging George en Gwen als duo verder. Ze trouwden en kregen een platencontract aangeboden. De opnames die ze maakten waren niet succesvol en George McCrae beëindigde zijn muzikale carrière om criminologie te gaan studeren en manager van zijn vrouw te worden, die solo verderging. Na twee jaar kreeg hij toch weer interesse om in de muziek verder te gaan. Zo was hij te horen als achtergrondzanger op het eerste solo album ‘Monkey grip’ van Bill Wyman, dat in het voorjaar van 1974 uitkwam.

Harry Wayne Casey (KC) en Richard Finch van de toen nog onbekende KC & the Sunshine Band hadden in februari 1974 het nummer ‘Rock your baby’ geschreven. Ze wilden het echter zelf niet opnemen, omdat ze net zelf een single hadden uitgebracht en het lied te hoog was voor KC’s stem. Ze dachten eraan het nummer door Gwen McCrae of Jimmy Bo Horne te laten zingen. De muzikanten maakten met Gwen McCrae een afspraak om het nummer in te komen zingen in de studio. Helaas: tijdens de opnamedag werd één van haar kinderen ziek en moest ze verstek laten gaan.

Om de opnametijd niet verloren te laten gaan, besloot George naar de studio te gaan om het nummer in te zingen. Casey en Finch hoefden niet lang na te denken, toen ze de versie van George hoorden. Opnemen!  Het nummer groeide in korte tijd uit tot een wereldhit. “Rock Your Baby” voerde acht weken de Nederlandse Top Veertig aan en bereikte o.a.  ook de 1e plaats in België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Engeland én ook Amerika. Het nummer was de grootste hit in Nederland van 1974.  Feitelijk is “Rock Your Baby” de eerste grote disco hit in de geschiedenis. “Rock Your Baby” bleek twee jaar later ook de inspiratiebron te zijn voor Björn en Benny van ABBA’s ‘Dancing queen’.

George scoorde vervolgens met ‘I can`t leave you alone’ opnieuw een top tien hit in Nederland. ‘Sing a happy song’ (1975) en ‘One step closer’ (1984) struikelden in de Tipparade. Inmiddels is George meer dan 30 jaar getrouwd met een Nederlands model en woont afwisselend in Limburg en Aruba. In 2016 kwam zijn laatste album uit: ‘Love’.

 
Translate »
Share This