Vandaag viert George Kooymans zijn 73e verjaardag. Een dag met gemengde gevoelens, nu bekend is geworden dat de muzikant lijdt aan de spierziekte ALS en daardoor niet meer kan optreden. De band besloot na dit dramatische nieuws niet zonder hem verder te gaan. Fans bedachten het plan om met zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd in Nederland naar het nummer ‘Radar Love’ te luisteren op zijn 73e verjaardag om 17.15 uur. George schreef deze klassieker samen met Barry Hay.  Radiozenders NPO Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 5, Radio 538, Radio 10 en Veronica spelen het nummer op deze tijd af. Op laatstgenoemde zender is voorafgaand ook een Golden Earring Top 10 te horen die door luisteraars is samengesteld.

George is vooral bekend als mede-oprichter van de rockgroep Golden Earring. In 1961 vormde de toen 13-jarige George met zijn buurjongen Rinus Gerritsen en andere vrienden uit de buurt een band. Vier jaar later heette de band The Golden Earrings en was met ‘Please go’ en ‘That day’ de nationale doorbraak een feit in de Veronica Top Veertig.

Eind jaren zestig behoorde de band, inmiddels omgedoopt tot Golden Earring, tot de top van de Nederlandse rock scene. Kooymans verzorgde niet alleen, nadat Rinus Gerritsen was gestopt met schrijven, de muziek én teksten van zijn eigen groep; hij schreef ook songs voor een aantal artiesten en bands. Earth and Fire is zijn belangrijkste ontdekking; hij componeerde voor hen de hit ‘Seasons’ die zelfs in de Japanse hitparade een derde plaats haalde; er werden ruim 200.000 exemplaren van verkocht.

In 1969 won Kooymans een Zilveren Harp. Hij schreef songs voor Patricia Paay (Tell me you’re never gonna leave me), Hearts Of Soul (Fat Jack), Smyle (It’s gonna be allright), maar ook voor Kinderen voor Kinderen, Henk Westbroek en Guus Meeuwis. Vanaf eind jaren zeventig produceert hij met wisselend succes platen voor andere artiesten, zoals New Adventures, Herman Brood (Yada Yada, 1988), Sjako!, Nancy Boyd en Gé Reinders. Samen met Barry Hay ontdekte hij medio jaren negentig de Haagse zangeres Anouk. Het duo speelt en zong mee op haar debuut ‘Together alone’ (1997).  

Als eerbetoon aan George Kooymans brengen Thijs Boontjes en Sven Figee een cover uit van ‘Radar love’, dat ze eerder speelden op tv bij Matthijs van Nieuwkerk in Matthijs Gaat Door:  “We vinden het een grote eer dat wij dit nummer mogen uitbrengen als eerbetoon aan George.”

 
Translate »
Share This