Op 25 februari 1943 werd George Harrison geboren. De ex-Beatle zou vandaag 79 jaar zijn geworden. George zag het levenslicht in Liverpool.  Zijn moeder gaf hem op zijn 13e zijn eerste gitaar. Zijn muzikale loopbaan begon op school, waar hij in de band ‘The Quarrymen’ speelde, samen met zijn vriend Paul McCartney, die hem bij John Lennon introduceerde. Met Paul, John, Stuart Sutcliffe (overleden in 1962) en Pete Best (later vervangen door Ringo Starr) vormde hij in 1959 de band ‘Silver Beetles’. In 1960 veranderden ze de naam in The Beatles en werden ze gevraagd om in Hamburg op te treden. De rest is geschiedenis!

‘While My Guitar Gently Weeps’, ‘Here Comes the Sun’ en ‘Something’’ zijn misschien wel de meest belangrijke songs die hij schreef voor The Beatles. George zette zich ook in als organisator van The concert for Bangladesh. Dit concert was bedoeld voor de slachtoffers van de grote overstroming in Bangladesh. Ook was hij gastmusicus en deed mee aan een aantal speelfilms. In 1979 produceerde hij de Monty Python-film Life of Brian.

Solo was Harrison ook heel succesvol.  Zijn eerste twee albums werden ‘Wonderwall Music’ (1968) en ‘Electronic Sounds’, waarop Harrison met de minimoog-synthesizer experimenteerde. Nadat The Beatles in het voorjaar van 1970 na tien jaar uiteenviel, ging ieder zijns weegs. Harrison begon een solocarrière. Nog in 1970 verscheen zijn derde album ‘All Things Must Pass’, met daarop de grote hit ‘My Sweet Lord’. Het is meteen een driedubbel album: het is duidelijk dat Harrison wil laten horen wat hij al die jaren niet kwijt kon op de Beatles-albums. Veel materiaal werd al uitgeprobeerd in de Beatlestijd. De titelsong ‘All Things Must Pass’ bijvoorbeeld, maar ook ‘Let It Down’, ‘Hear Me Lord’ en ‘Isn’t It A Pity’.

De single ‘My Sweet Lord’ bereikte in 1970/1971 de 1e plaats van de Veronica Top Veertig. ‘What Is Life’ (#3), ‘Bangladesh’ (#10), ‘Give me Love’ (#5) en ‘Got My Mind Set On You’ (#4) zijn enkele van zijn grote successen in Nederland en ver daarbuiten. Ook was hij gastmusicus en deed mee aan een aantal speelfilms. In 1979 produceerde hij de Monty Python-film Life of Brian.  Met de gelegenheidsband Traveling Wilburys, bestaande uit Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison, en Tom Petty, had hij in 1988 nog een hit met ‘Handle With Care’. 

Op 29 november 2001 overleed George Harrison. De ex-Beatle werd sinds 1998 behandeld voor keelkanker. In de zomer 2001 keerde de kanker bij Harrison terug en werd hij in Zwitserland bestraald. Op 29 november 2001 overleed hij en waren zijn laatste woorden: “Love one another”.

 
Translate »
Share This