• Twitter
  • Facebook

Credits: Beeld-en-geluid-TopPop

Vandaag viert George Baker zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd! Johannes Bouwens, zoals hij in het echt heet, speelde eerst in de rock’n’roll band The Wild Cats.  Maar dan voegt hij zich in 1967 bij de groep Soul Invention. In 1969 wordt de naam veranderd in George Baker Selection en neemt de groep, bestaande uit Bouwens (zang, gitaar, blokfluit, orgel, piano, mandoline), Eric Bardoen (sax), Job Netten (gitaar), Henk Kramer (sax), Ton Vredenburg (drums), Jan Visser (bas) en Jacques Greuter (zang, orgel, piano, fluit) op eigen kosten een singel op: ‘Little green bag’. 

Een ronkende start van de carrière van de groep! Hans Bouwens schreef het nummer, dat een groot succes werd in Nederland en het leverde hen een gouden plaat op.  In het voorjaar van 1970 bereikte het nummer zelfs de Amerikaanse Billboard Hot 100!  Dat smaakte naar meer! Bouwens ontwikkelde zich als begenadigd songwriter en scoorde hit na hit met de George Baker Selection. In 1970 sleepte de groep al een Zilveren Harp binnen en volgden hits als ‘Dear Ann’ en ‘Nathalie’.  Met het nummer ‘Baby blue’ uit 1973 scoorde de groep een nummer 1 hit in o.a. Zuid Afrika en Nieuw Zeeland. Pas een jaar later zou het nummer ook in Nederland uitkomen.

Met de komst van zangeres Lida Bond in 1974 veranderde de sound van de groep. Dat bleek een gouden greep! De singel ‘Fly away little paraguayo (1974) bleef weliswaar nog steken op nummer 2 in de Nederlandse Top 40, maar daarna volgden maar liefst drie nummer 1 hits op rij:  ‘Sing a song of love’, ‘Paloma blanca’ en ‘Morning sky’. Wereldwijd werden er bijna vier miljoen singels van ‘Paloma blanca’ verkocht. Het nummer werd gecoverd door vele artiesten, waaronder Heino. Er bleken meer dan 125 versies te bestaan. Een parodie van The Wurzels bereikte in 1976 de tweede plaats van de Engelse hitparade. De single krijgt de Exportprijs.

Als liedjesschrijver schreef George Baker ruim zeshonderd nummers en zijn er circa 25 miljoen platen verkocht. Voor de Volendamse band BZN schreef hij de singels ‘Sweet Silver Anny’, ‘Rolling Around the Band’ en ‘Love Me Like a Lion’. Aan het einde van de jaren tachtig verdween George Baker (met of zonder Selection) dan toch uit de hitlijsten. Totdat in april 1999 ‘Little Green Bag’ opnieuw werd uitgebracht, nadat het onderdeel werd van de soundtrack van de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino.  In 2019 verscheen de laatste solo plaat van George Baker: ‘3 Chords And The Devil’.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This