Vandaag viert George Baker zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Johannes Bouwens, zoals hij in het echt heet, speelde eerst in de rock’n’roll band The Wild Cats.  Maar dan voegt hij zich in 1967 bij de groep Soul Invention. In 1969 wordt de naam veranderd in George Baker Selection en neemt de groep, bestaande uit Bouwens (zang, gitaar, blokfluit, orgel, piano, mandoline), Eric Bardoen (sax), Job Netten (gitaar), Henk Kramer (sax), Ton Vredenburg (drums), Jan Visser (bas) en Jacques Greuter (zang, orgel, piano, fluit) op eigen kosten een single op: ‘Little green bag’.  Een ronkende start van de carrière van de groep! Hans Bouwens schreef het nummer, dat een groot succes wordt in Nederland en levert hen een gouden plaat op.  In het voorjaar van 1970 bereikt het nummer ook de bovenste regionen van de Amerikaanse hitlijsten.

Dat smaakt naar meer! Bouwens ontwikkeld zich als begenadigd songwriter en scoort hit na hit met de George Baker Selection. Maar in 1970 vind eerst een ingrijpende wijzing van de groep plaats. In datzelfde jaar sleept de groep de Zilveren Harp binnen en volgen hits als ‘Dear Ann’ en ‘Nathalie’.  Met het nummer ‘Baby blue’ uit 1973 scoort de groep een nummer 1 hit met ‘Baby blue’ in o.a. Zuid Afrika en Nieuw Zeeland. Pas een jaar later zal het nummer ook in Nederland uitkomen.

Met de komst van zangeres Lida Bond in 1974 verandert de sound van de groep. Dat blijkt een groot succes! De single ‘Fly away little paraguayo (1974) bleef weliswaar nog steken op nummer 2 in de Nederlandse Top Veertig, maar daarna volgden 3 nummer 1 hits op rij:  ‘Sing a song of love’, ‘Paoloma blanca’ en ‘Morning sky’. Wereldwijd worden er bijna vier miljoen singles van verkocht. Het nummer werd gecoverd door vele artiesten, waaronder Heino. Er schijnen meer dan 125 versies bestaan. Een parodie van The Wurzels bereikt in 1976 de tweede plaats van de Engelse hitparade. De single krijgt de Exportprijs.

 Als liedjesschrijver schreef George Baker ruim zeshonderd nummers en er zijn circa 25 miljoen platen verkocht. Voor de Volendamse band BZN schreef hij de singles ‘Sweet Silver Anny’, ‘Rolling Around the Band’ en ‘Love Me Like a Lion’. Aan het einde van de jaren tachtig verdwijnt George Baker (met of zonder Selection) uit de hitlijsten. In april 1999 werd ‘Little Green Bag’ opnieuw uitgebracht, nadat het onderdeel werd van de soundtrack van de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino.

 
Translate »
Share This