Vandaag viert Gary Numan zijn 63e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse zanger was in de jaren tachtig heel succesvol als new wave zanger van Tubeway Army. Deze band werd in de jaren zeventig opgericht en speelde aanvankelijk vooral punk-nummers, totdat Numan een synthesizer onder handen kreeg. De muziek van Tubeway Army verschoof daarop van punk en gitaren naar  synthesizer en de electro-stroming.

Hun meest bekende hit is het nummer ‘Are Friends’ Electric?’, afkomstig van het tweede album ‘Replicas’.  De wit geschminkte Britse neef van de Duitse elektronicapioniers Kraftwerk bewoog als een robot in de video van de single. ‘Are friends electric’ bereikte de top tien in de Nederlandse Top Veertig. In Engeland piekte de single op nummer 1.  De track werd meermaals gecoverd, onder andere door Moloko in 1997 en Groove Armada in 2008. ‘Are Friends Electric’ werd gesampled in ‘Freak Like Me’ van Sugababes (2002) en ‘Industrial Friends’ (2008) van Party Animals.

Al vrij snel besloot Gary Numan onder eigen naam verder te gaan en niet zonder succes: slechts enkele maanden na het succes van Tubeway Army scoorde hij een wereldhit met ‘Cars’. Andere Britse top 10 hits werden o.a. ‘We Are Glass’ en ‘She`s Got Claws’. Begin jaren tachtig nam hij afscheid, maar dat bleek niet definitief. Hij nam weer platen op, maar wist het publiek niet echt terug te winnen.

Begin jaren negentig had hij zo een grote schuld opgebouwd bij zijn oude label. Gered werd hij min of meer door Gemma o; Neill, met wie hij in het huwelijk trad. Zij stortte zich op het reanimeren van de carrière van haar echtgenoot.  Hij nam de platen ‘Sacrifice’(1994) en ‘Exile’ (1997) op en er kwam meer erkenning. Dat lieten artiesten als Foo Fighter, Damon Albarn van Blur, Trent Reznor van Nine Inch Nails, Marylin Manson en Dave Grohl van Nirvana blijken in interviews.

De invloedrijke metalband Fear Factory nam een cover op van ‘Cars’. Gary Numan werkte aan deze versie mee. Ook domen zijn songs steeds vaker op in commercials, computergames en bioscoopfilms. Numan werd in 2017 onderscheiden met een prestigieuze Ivor Novello Award vanwege zijn compositorische verdiensten. In datzelfde jaar verscheen zijn meest recente plaat ‘Savage’, dat de 2e plaats bereikte in de Britse album chart.

 
Translate »
Share This