Op 7 juli 1979 komt Gary Brooker binnen in de Nederlandse Top veertig met (No more)’Fear of Flying’. Het nummer, dat hij schreef met Keith Reid, was de titelsong van zijn eerste solo album. Met Reid richtte hij eerder, in 1966, de band Procul Harrym op. De twee kenden elkaar van The Paramounts. Met deze band scoorden ze in 1964 een hitje met ‘Poison Ivy’.

Procol Harum`s meesterwerk, ‘A whiter shade of pale’, verschijnt al één jaar na de oprichting van de groep. Het nummer was een bewerking van een Bach-cantate. Brooker en Reid schreven het nummer samen met Matthew Fisher. Aanvankelijk kreeg die laatste geen royalties over de verkopen, zodat hij uiteindelijk een rechtszaak aanspande tegen Gary Brooker en Keith Reid.  De rechtszaak won hij. Dat leverde hem alsnog 40% van de royalties op. Niet slecht, want de plaat werd in Nederland tweemaal een nummer 1 hit.  

Na het uiteenvallen van Procol Harum bracht Gary Brooker  drie soloalbums uit.  (No more) ;’Fear of flying’ werd gevolgd door “Lead Me to the Water” uit 1982 en “Echoes in the Night” uit 1985. Samen met Ad Visser maakte hij in 1987 de vijf en een half minuut durende single ‘No News From The Western Frontier’ dat bleef steken in de Tipparade en afkomstig was van het album ‘Hi-tec Heroes’. Even terug naar (No more)”fear of flying’: met deze single sleept Brooker een Steunplaat binnen. Het nummer bereikte de 21e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This