Vandaag viert Frankie Valli zijn 88e verjaardag. Gefeliciteerd! De Amerikaanse zanger is van Italiaanse komaf. Hij is het meest bekend als leadzanger van The Four Seasons, maar was later ook solo succesvol. Denk maar eens terug aan die succesvolle muziekfilm ‘Grease’ en zijn titelsong . . . . Frankie Valli begon z’n professionele muziekcarrière in 1951. Vijf jaar later zette hij zijn eerste stappen naar succes door toe te treden tot The Four Lovers. Vanaf begin jaren 60 gingen ze door het leven als The Four Seasons. Met deze groep scoorde Valli verschillende hits. In 1962 kwam hij op nummer 1 terecht met het liedje ‘Sherry’. Ook ‘Big Girls Don’t Cry’ (1962) werd een grote hit net als ‘Walk Like a Man’ (1963), ‘Rag Doll’ (1964) en veel later, in de Nederlandse Top Veertig, met ‘Who Loves You (1975) en ‘December 1963’. (1976)

Gedurende de jaren 60 ging Valli ook vaker solo. Met de hulp van producer Bob Crewe nam hij verschillende soloprojecten op zoals onder meer ‘The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore’, wat later een groot succes werd toen het gecoverd werd door The Walker Brothers. Later scoorde Valli een hit met ‘Can’t Take My Eyes Off You’. Het liedje kwam in de Verenigde Staten nooit hoger dan plaats 2 in de hitparade (al werd de cover van de Boys Town Gang wél een nummer 1-hit in Nederland), maar wordt algemeen beschouwd als een wereldhit.

In de jaren 70 kwam Valli minder vaak aan bod, maar scoorde hij wel opnieuw een hit met het liedje ‘My Eyes Adored You’. Het bekendste werk van Valli tijdens de jaren 70 is echter de titelsong ‘Grease’ voor de gelijknamige film uit 1978. Zowel de film als de titelsong werd wereldwijd een groot succes. Dit nummer werd zelfs een nummer-1-hit in de Nederlandse Top Veertig.  In 2009 werd een cover van zijn nummer ‘Beggin’ door Madcon (gebaseerd op een remix uit 2007 door de Franse DJ Pilooski) alsnog een enorme hit.

 
Translate »
Share This