• Twitter
  • Facebook

Credits: Michiel Hendryckx

Vandaag viert Frank Boeijen zijn 66e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij mag tot één van Nederlands beste zangers gerekend worden. Na de middelbare school stortte Boeijen zich volledig in de muziek. Samen met Wout Pennings bracht hij in 1977 in eigen beheer het album “Frank Boeijen en Woutje Pennings” uit. Best een risico, maar het pakte goed uit. Via Pennings belandde het album in 1978 bij platenmaatschappij CNR.   Boeijen en Pennings kregen van CNR de gelegenheid om onder productionele leiding van Rob de Nijs het album, inclusief vier nieuwe nummers, opnieuw op te nemen. In 1979 gingen Pennings en Boeijen uit elkaar. Met Wanders, Busch, gitarist Will Theunissen en toetsenist Jos Haagmans richtte Boeijen vervolgens de Frank Boeijen Groep op. Het eerste optreden was in Doornroosje, in zijn eigen stad Nijmegen.

Zijn eerste singel, “Transport uit Bangkok”, werd geen succes maar de b-kant wel: “Verjaardagsfeest” werd in het radioprogramma De Avondspits met DJ Frits Spits uitgeroepen tot Steunplaat. Het nummer haalde echter geen notering in de Nederlandse Top 40. Dat lukte wel met ‘Zo mooi’, ‘Het antwoord’ en vervolgens met ‘Linda’, dat de 28e plaats bereikte in de Nederlandse hitlijst. Boeijen sleepte in 1984 een Zilveren Harp binnen voor aanstormend talent. In dat jaar bracht hij ook het nummer ‘Zwart wit’ uit. Frank schreef het nummer na de moord op de 15-jarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer in 1983. Omdat tijdens het neersteken door de dader racistische taal werd geuit, wordt algemeen verondersteld dat racisme een rol heeft gespeeld. Dit statement op singel behaalde de 4e plaats in de Nederlandse Top 40.

De Frank Boeijen Groep zou in de eighties en begin jaren negentig meer succes smaken, zoals met ‘Welkom in Utopia’, Kronenburgpark’ en ‘Zeg me dat het niet zo is ‘.  In 1990 ontving hij de Gouden Harp. Ook sleepte Boeijen enkele Edisons in de wacht en werd hij in 2000 geridderd in de orde van Oranje-Nassau. 

In 1991 bracht Frank zijn eerste solo plaat uit: ‘Wilde bloemen’. Hij maakte er vele, waarvan ‘Heden’ (2001),  ‘As’ (2006), ‘Aardige jongens’ (met Henk Hofstede en Henny Vrienten) en ‘Liefde en moed’ (2013) het meest succesvol waren.  Frank Boeijen is nog steeds actief in de muziek business. Zijn laatste album ‘Subliem gebaar’ verscheen in 2022.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This