Op 8 maart 1974 overlijdt Wim Sonneveld in het Amsterdamse VU Ziekenhuis in aan de gevolgen van een hartaanval. Hij zal in zijn leven uitgroeien tot één van de grootste cabaretiers en was daarnaast zanger en acteur. Na een schooltijd waarin hij steeds de kwibus uithing had hij een aantal weinig succesvolle baantjes.

In 1932 ging hij zingen bij de Keep Smiling Singers. Bij het gezelschap van Louis Davids speelde hij enkele jaren later kleine rolletjes op het podium. In 1939 speelde Wim in de revue van Louis Bouwmeester jr. In 1940 trad hij op bij het Theater der Prominenten en speelde bij De Sprookjesspelers van Abraham van der Vies. Hier ontmoette hij onder andere Conny Stuart. In 1943 vormde hij zijn eigen gezelschap, waarvan onder anderen Stuart, Albert Mol, Joop Doderer en Hetty Blok deel uitmaakten.

Hij breekt definitief door bij de VARA radio met de avonturen van de Amsterdamse orgeldraaier Willem Parel. Ook speelt hij in de Nederlandse versie van de musical My Fair Lady. In deze periode scoort Sonneveld ook als zanger. Met ‘Frater Venantius’, ‘Tearoom Tango’, ‘In Een Rijtuigie’ en ‘De Kate Van Ome Willem’ scoort hij grote Top 40 hits. Ook vierde Wim Sonneveld veel succes als acteur, zoals in Ja Zuster, Nee Zuster. Zijn grootste succes wordt ‘Het Dorp’, een vertaling van ‘La montagne’ van Jean Ferrat. Met dit nummer staat Wim Sonneveld elk jaar genoteerd bij de beste 100 platen in de Top 2000. Het afgelopen jaar scoorde ‘Het Dorp’ op nummer 25; de hoogste positie voor het liedje tot nu toe.

Wim Sonneveld werd onder massale belangstelling begraven op de Katholieke Begraafplaats in Amsterdam-Buitenveldert. Hij werd maar 56 jaar.

 

 

 
Translate »
Share This