Op 24 februari 1968 maakt Wim Sonneveld zijn opwachting in Ja Zuster, Nee Zuster, de razend populaire serie van de VARA. In deze 16e aflevering speelt de zanger en cabaretier behalve zichzelf, ook de rol van opa. Samen met Leen Jongewaard zingt hij ‘In Een Rijtuigie’, dat de 12e plaats in de Veronica Top Veertig bereikt. Ook is hij te horen in ‘De Kat Van Ome Willem’ en ‘Op De Step’. Met ‘De Kat Van Ome Willem’ behaalt Wim Sonneveld een top tien hit.

De eerste aflevering van Ja Zuster Nee Zuster werd uitgezonden op 3 september 1968. Aanvankelijk bedoeld als kinderprogramma, maar het blijkt een klapper van formaat bij het grote publiek. Geen wonder; Annie M.G. Schmidt schreef de liedjes en Harry Bannink componeerde de muziek.

De opnamen vinden plaats in studio’s in en rond Hilversum. Centraal in het programma staat het rusthuis Klivia en zijn bewoners. Zuster Klivia, met zware Groningse tongval, waakt over hen. Zij krijgen het regelmatig aan de stok met hun boze buurman Boordevol. Hij heeft grote moeite met de herrie die de bewoners maken.

Behalve Wim Sonneveld werkten o.a. ook Ko van Dijk, Albert Mol, Koos Postema, Jan Blaser en Johan Kaart mee. Beroemd wordt Ja zuster, nee zuster niet alleen door de aanstekelijke liedjes maar ook door de rol van de VARA. De suffe omroep wiste alle afleveringen op band voor hergebruik; er is geen enkele aflevering bewaard gebleven! Liedjes en scènes die op locatie zijn opgenomen, hebben het gelukkig wel overleefd. Deze werden namelijk op film opgenomen. Ja zuster nee zuster bleek één van de populairste Nederlandse televisieseries ooit.

 

 

 
Translate »
Share This