Vandaag zou Gerry Rafferty zijn verjaardag vieren. Rafferty was bekend als één van de oprichters van Stealers Wheel en natuurlijk als solo zanger. Zijn moeder leerde hem al op jonge leeftijd Schotse folkmuziek spelen. In 1969 trad hij toe tot The Humblebums. In 1971 stopte de band en nam Gerry zijn eerste soloplaat ‘Can I Have My Money Back?’ op. Het werd geen succes. Dat kwam een jaar later wel, toen hij samen met zijn jeugdvriend Joe Egan de band Stealers Wheel oprichtte.

Met Stealers Wheel scoorde Rafferty een aantal internationale successen zoals ‘Stuck In The Middle With You’, ‘Late Again’ en ‘Star’. Het derde en laatste album, ‘Right or Wrong’, kwam in 1975 uit. Door verschil van inzichten tussen Egan en Rafferty was het album meer dan 1,5 jaar vertraagd. Rafferty stapt uit de band vanwege de druk van het toeren en schrijven van nieuwe muziek.

In 1978 nam Rafferty zijn tweede solo album op, ‘City to City’ waarvan de titeltrack en ‘Baker Street’ grote hits werden. Hij kan lange tijd leven van de royalties van deze succesvolle plaat. Zijn volgende albums worden geen grote successen meer en Rafferty raakt aan de drank. In 2010 werd de zanger opgenomen in het ziekenhuis vanwege leverfalen. Gerry Rafferty overleed op 4 januari 2011 op 63-jarige leeftijd.

 
Translate »
Share This