Op 12 februari 1972 kwam ‘Poppa Joe’ van The Sweet nieuw binnen in de Veronica Top Veertig. Het was de vierde hit van Andy Scott (gitaar/zang), Steve Priest (bas/zang), Brian Connolly (zang) en Mick Tucker (drums/zang) en zou de eerste plaats weten te bereiken in Nederland. Een schitterend resultaat, maar: The Sweet wilde eigenlijk geen bubblegum muziek maken. Dan liever rock , zoals Deep Purple en Led Zeppelin, die op dat moment succesvol waren met hun LP successen. Daar zag echter het beroemde componisten duo Nicky Chinn en Mike Chapman, die behalve voor The Sweet o.a. ook voor Mud schreven, geen heil in.

Maar in 1972 laat frontman Brian Connelly aan de pers weten, dat hij een muzikale koerswijziging wil voor de band. Hij uitte zijn ongenoegen over de hits van The Sweet, zoals ‘Funny, Funny’ en ‘Poppa Joe’. Hij noemde het ‘mechanische’ platen, die de band in een verkeerd hoekje drukten. Connolly: “Maar we wilden gewoon een hit, dus we namen het maar op”.

Gelukkig zagen Chinn en Chapman op tijd in dat The Sweet zich thuis voelde in de glamrock. Na ‘Little Willy’ en ‘Wig Wam Bam’ ging het roer derhalve radicaal om met ‘Block Buster’. Het werd in Nederland in 1973 de 3e nummer 1 hit voor The Sweet en het jaar van hun doorbraak in Amerika.

 

 

 
Translate »
Share This