Op 2 maart 1967 nemen The Supremes niet één, maar twee nummers op die allebei een grote hit zullen gaan worden in Nederland. Het gaat om ‘The Happening’ en ‘Reflections’, die in Detroit in de Hitsville-studio’s het levenslicht zien. ‘The Happening’ was de titelmuziek van de gelijknamige film en geschreven door Holland-Dozier-Holland in samenwerking met de muziekproducent van de film, Frank DeVol. De track haalde de nummer 1-positie in Amerika. In Nederland blijft het steken op nummer 5 in de Veronica Top Veertig.

‘Reflections’ werd na ‘The Happening’ uitgebracht. Tijdens de release van dit nummer werd één van The Supremes, Florence Ballard, ontslagen en vervangen door Cindy Birdsong. Bij de opname van ‘Reflections’ was ze nog wel lid van de groep en dus zingt ze mee op de single. Ook de schrijvers Brian Holland, Lamont Dozier en Eddie Holland verlieten rond deze tijd het platenlabel Motown.

‘Reflections’ is één van de belangrijkste voorbeelden van psychedelic soul, een subgenre van soul met daarin psychedelic rock vermengd. Andere voorbeelden zijn ‘Bernadette’ van The Four Tops (althans latere versies), ‘War’ van Edwin Starr en ‘Cloud Nine’ van The Temptations. Dankzij de Amerikaanse TV serie China Beach wordt ‘Reflections’ in 1989 opnieuw uitgebracht en wordt dan in Nederland een nog veel grotere hit en behaald de 3e plaats.

 

 

 
Translate »
Share This