Op 30 augustus 1968 verschijnt ‘Hey Jude’ van The Beatles op single. Het is het eerste nummer op Apple, het eigen platenlabel van The Beatles. In Amerika staat de single is no time op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.  Negen weken om precies te zijn en ‘Hey Jude’ wordt de bestverkochte single van 1968. In  Nederland staat het nummer zeven weken op de eerste plaats van de Veronica Top Veertig.

‘Hey Jude’ ontstond in het hoofd van Paul McCartney, toen hij de auto pakte om de vijfjarige Julian te bezoeken. John Lennon en zijn vrouw Cynthia Powell, de ouders van Julian, liggen dan in scheiding. Aanleiding: John is hevig verliefd geraakt op de Japanse kunstenares Yoko Ono.  Tijdens de autorit ontstaat bij Paul vanuit het niets een liedje met een boodschap voor Julian.

Hierover zegt Paul in de docu The Anthology: “’Hey Jules, don’t make it bad, take a sad song, and make it better.’ Ik wilde Julian daarmee zeggen dat ik begreep dat hij verdrietig was door de scheiding, maar dat het allemaal wel goed zou komen.” Later verandert Paul de naam Jules tot Jude, vernoemd naar het karakter Jud uit de film Oklahoma!  Er werden in circa acht miljoen exemplaren van ‘Hey Jude’ van verkocht.

 
Translate »
Share This