Op 13 april 1973 brengt Roger Daltrey, de zanger van The Who, zijn debuutalbum ‘Daltrey’. Bijna alle liedjes zijn geschreven door Leo Sayer en Dave Courtney.  De plaat, die met goud wordt bekroond in Engeland, leverde hem een grote internationale hit op: ‘Giving it all away’. In de Veronica Top Veertig bereikte Roger Daltrey er de 6e plaats mee. Een andere bekende song is ‘One man band’, dat ook door Leo Sayer wordt opgenomen.  Andere his van Daltrey worden ‘Say ita in`t so Joe’(1977) en ‘Without your love’(1980)

Als soloartiest en acteur was Daltrey minder succesvol als toen hij deel uitmaakte als zanger van The Who. Deze rockband is vooral bekend van de powerchords en Townshend’s rockopera ‘Tommy’. De vroege mod-albums van de band, met korte, soms agressieve nummers erop, zijn goede voorbeelden van hoe The Who eruitzag: Pete Townshend met zijn leidende powerchords; Keith Moon met zijn explosieve drumwerk; John Entwistle met zijn basloopjes en Roger Daltrey met zijn krachtige stem en rondvliegende microfoon.

Deze albums zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de hardrock en de powerpop, terwijl de luidruchtige en agressieve concerten de weg vrijmaakten voor de komst van punkrock- en heavymetalbands, die op deze manier door The Who geïnspireerd werden.

 
Translate »
Share This