Op 18 mei 1980 maakt Ian Curtis een einde aan zijn leven. De pas 23-jarige frontman van Joy Division hing zichzelf op in Manchester. Deze Britse postpunkgroep zou later veel invloed hebben op latere gothic- en newwavebands.  Joy Division werd eind 1976 opgericht in Salford. In eerste instantie heette hde groep Warsaw. Ze kozen deze naam met de titel van het nummer “Warszawa”, afkomstig van het Bowie-album Low (1977), in gedachten. Eind 1977 veranderde de band zijn naam om verwarring te voorkomen met de groep Warsaw Pakt.

De nieuwe naam ‘Joy Division’ kwam uit het boek The House of Dolls van Karol Cetinsky en verwijst naar een plaats in nazi-concentratiekampen waar de gevangenen zich moesten prostitueren voor de machthebbers. Het eerste album, ‘Unknown pleasures’ maakte indruk. Op 18 mei 1980, nog voor het verschijnen van het tweede album, ‘Closer’, en kort voor de geplande Amerikaanse tour, verhing Curtis zich, terwijl hij aan het luisteren was naar Iggy Pops solo-album The Idiot.

Het album ‘Closer’ wordt daarom gezien als het afscheidsalbum van Ian Curtis. De single “Love will tear us apart” kwam na zijn dood uit en is een duidelijk voorbeeld van de muzikale zeggingskracht van Joy Division. “Love Will Tear Us Apart” groeide uit tot het bekendste nummer van Joy Division. Maar ook ‘Transmission’ en ‘Atmosphere’ groeiden uit tot classics. Na de dood van Ian Curtis gaan de overgebleven leden verder als New Order.

 
Translate »
Share This