Op 27 april 1991 bereikt R.E.M. de 1e plaats in de Nederlandse Top Veertig met ‘Losing My Religion’. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse band een hit scoort. Het ligt voor de hand om te denken dat de tekst gaat over het kwijtraken van je geloof, maar dat klopt niet. Het is een Amerikaanse uitdrukking uit het zuiden, die “aan het eind van je Latijn zijn” betekent.

Voormalig R.E.M. frontman Michael Stipe: “Het nummer gaat totaal niet over geloof, maar over onbeantwoorde liefde. Daar wilde ik graag iets over schrijven. Wat ik het spannendst vind, is dat je nooit weet of degene die je leuk vindt jou ziet staan of zelfs maar weet dat je bestaat.” De track betekende veel voor de zanger, die het nummer grotendeels naakt inzong: “Die intense, oprechte emotie heeft zijn weg gevonden naar de beste muziek die onze band me ooit gegeven heeft.”

De basis voor het lied werd gelegd voor Peter Buck, die op een avond mandoline probeerde te spelen en dat opnam. Hij kwam daarbij toevallig op een riff, die later in het lied verscheen. De opnamen voor het echte lied begonnen in september 1990 in de Bearsville Studio in Woodstock (New York). Het instrumentarium werd uitgebreid met basgitaar en slagwerk. Het heeft weinig gescheeld of het was nooit als single verschenen. Warner Bros., hun platenlabel, zag het in eerste instantie niet zitten, maar lange gesprekken leidden toch tot de release. Nadat de single en het album zo goed verkochten konden de verkoopprognoses bijgesteld worden van 2 à 3 miljoen exemplaren naar circa 10 miljoen.

 
Translate »
Share This