Phil Spector is vandaag 80 jaar geworden. Vieren is er niet meer bij: hij zit in de gevangenis vanwege doodslag op de actrice Lana Clarkson. Hoe diep kun je zinken? Op zijn vroegst komt Spector op zijn 88ste in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Phil Spector groeit in de jaren 60 uit tot één van de beroemdste producers uit de popgeschiedenis. Phil Spector was de uitvinder van de wall of sound. Hij streefde naar een zo goed mogelijke beluisterbaarheid van popmelodieën op elke stereo-installatie, ook al was de kwaliteit hiervan nog zo slecht. Als referentie beluisterde hij zijn mixen op een autoradio.

Zijn grootste bijdragen leverde hij zonder twijfel door het produceren van andere artiesten waaronder The Ronettes, The Righteous Brothers, The Beatles, John Lennon en George Harrison. Gezegend met een absoluut gehoor leerde hij al snel hoe hij een opnamestudio kon gebruiken, eerst als leerling van Lester Sill en Lee Hazlewood in Arizona, en vanaf 1960 bij Leiber and Stoller in New York. In 1961 was hij weer terug in Los Angeles waar hij, opnieuw voor Sill werkend, aan een formidabele serie hits begon.

Aanvankelijk werkte hij met gevestigde artiesten als Johnny Nash en Gene Pitney maar al snel bleek dat hij zijn ideeën beter kwijt kon bij door hemzelf samengestelde groepen als The Crystals, Bob B. Soxx and the Blue Jeans, en The Ronettes. De leden van deze groepen waren uitwisselbaar, waarbij de samenstelling afhankelijk was van beschikbaarheid en wiens stem het meest geschikt was voor het materiaal. In 1966 produceerde hij ‘River Deep, Mountain High’ voor Ike & Tina Turner, wat hij zelf als zijn beste werk beschouwde.

 

 

 
Translate »
Share This