Op 23 januari 1965 staat Petula Clark op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met ‘Downtown’. Daarmee is zij de eerste Britse zangeres die een nummer 1 hit scoort in Amerika sinds 8(!) jaar. In 1952 lukte dat voor het laatst met Vera Lynn`s ‘Auf Wiederseh’n Sweetheart’.

En dat terwijl 1963 en 1964 de carrière van Clark volledig in het slop zat. Componist Tony Hatch van Pye Records vloog naar Parijs met nieuw materiaal maar: Petula vond geen enkel lied goed. Wanhopig speelde hij enkele akkoorden van een nog niet voltooid lied dat geïnspireerd werd door zijn recente reis naar New York. Nadat ze de muziek had gehoord, zei Clark dat als hij een tekst kon schrijven die even goed was als de melodie, zij het lied wel wilde opnemen als haar volgende single.

En met groot succes! Alleen al in Amerika gingen er drie miljoen singles van over de toonbank. Daarnaast sleepte Petula er een Grammy mee binnen. In de Veronica Top veertig bleef ‘Down Town’ steken op nummer 3. Maar in 1967 bereikte Petula ook in Nederland een nummer 1 hit met ‘This Is My Song’.

 

 

 
Translate »
Share This