Op 2 april 1966 komen Peter & Gordon binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Woman’. Het duo bestond uit Peter Asher en Gordon Waller.  Het Britse duo zong en begeleidde zichzelf daarbij op gitaar, maar op al hun platen speelde ook een orkest mee. Hun single ‘A world without love’ was een wereldwijde hit , maar die kwam uit in 1964 en toen bestond de Veronica lijst nog niet. ‘Woman’ zou echter ook een hit worden. In Nederland werd het zelfs hun grootste hit. Het was de titelsong van hun LP ‘Woman’  en werd geschreven door Bernard Webb.

Maar: Webb bleek een pseudoniem van niemand minder dan Paul McCartney! In eerste instantie had niemand door dat de Beatle achter het nummer zat. Maar al snel vond men het vreemd dat een zo onbekend iemand zo’n goede muziek kon schrijven en lekte de naam McCartney toch uit. Het schrijverschap werd min of meer verraden doordat de rechten waren toebedeeld aan Northern Songs, van Lennon en McCartney. John Lennon en McCartney schreven wel meer voor Peter Asher en Gordon Waller, maar dit nummer is alleen door McCartney geschreven. Hij wilde weleens zien of hij het ook zonder Lennon kon. Dat bleek het geval. In Nederland haalde het de 15e plaats in de Veronica Top Veertig met 13 weken notering.

Van McCartneys versie is ook een opname bekend door The Beatles zelf met Paul achter de piano; het is op sommige bootlegversies te horen van ‘Let It Be’.

 
Translate »
Share This