Op 6 januari 1968 komt ‘Nights In White Satin’ binnen in de Veronica Top Veertig. Het is de tweede grote hit van de Britse band. Met ‘Go Now’ scoorden ze een jaar eerder hun eerste hit in Nederland. De toen 19-jarige Justin Hayward schreef het nummer ‘Nights In White Satin’ op het moment dat zijn relatie met zijn vriendin is verbroken.

De opname vond plaats in een studio van Decca Records. Dit label wilde aanvankelijk dat de Moody Blues een rockvariant van de negende symfonie (Uit de nieuwe wereld) van de Tsjechische componist Antonín Dvořák zou opnemen om een nieuw opnamesysteem te testen. Toen de bandleden besloten hun aandacht te richten op het opnemen van eigen materiaal, zorgde Peter Knight voor de orkestrale omlijsting. Het nummer werd opgenomen met The London Festival Orchestra.

Een uitgebreide versie van ruim zeven minuten verscheen op het conceptalbum ‘Days of Future Passed’ in 1967. In Nederland en België werd een ingekorte versie als single uitgebracht door Deram Records. Hoewel de verkoopcijfers van de single aanvankelijk tegenvielen, zorgde het grote succes van het album ervoor dat veel mensen bekend werden met het nummer. In 1972 werd de single opnieuw uitgebracht en werd toen ook in Amerika een hit. ‘Nights In White Satin’ staat sinds 1999 hoog in de TOP 2000.

 

 

 
Translate »
Share This