Op 23 november 1970 verschijnt de eerste solo single van George Harrison. Met het nummer ‘My Sweet Lord’ scoorde hij een enorme hit. Het nummer, dat hem $587.000 kostte, bereikte de eerste plaats in de Veronica Top Veertig. George had al eerder, tijdens de Beatles periode, zelf muziek uitgebracht. Zo maakte hij in 1968 de soundtrack ‘Wonderwall’, wat later Noel Gallagher zou inspireren voor de gelijknamige hit met zijn band Oasis.

Vlak na het uiteenvallen van The Beatles begon George aan de opnames van zijn drie(!) dubbelalbum ‘All Things Must Pass’. Van dit album, waarin hij zijn inspiratie voluit kwijt kon, stonden o.a. ‘My Sweet Lord’ en ‘What Is Life’ op de plaat. Het was niet alleen voor George zijn eerste nummer 1 hit in Nederland en Amerika, maar ook voor de legendarische producer Phil Spector. Het succes had wel een staartje, want enkele maanden na de nummer 1 hit, begon één van de meest geruchtmakende rechtszaken in de muziekgeschiedenis.

De eigenaren van de rechten van het nummer ‘He`s So Fine’ van de Chiffons vonden dat ‘My Sweet Lord’ teveel op hun nummer leek. Na een lang juridisch gevecht oordeelde een Amerikaanse rechter in 1976 en verloor Harrison de rechtszaak. Dit had een grote impact op de ex-Beatle, die in de tweede helft van de seventies de muziek even liet voor wat het was. Pas in 1979 hoorde de wereld weer van hem: hij financierde de film Life Of Bryan van Monty Python. In 1987 stond George zelf weer internationaal in de charts met ‘Got My Mind Set On You’, dat in Amerika ook een nummer 1 hit werd.

 

 

 
Translate »
Share This