21 december 1946 was de dag, waarop Carl Wilson werd geboren. Hij werd bekend als oprichter, gitarist en componist van the Beach Boys. Deze belangrijke band richtte hij in 1961 op met zijn broers Dennis en Brian Wilson, hun neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine. De single “Surfin” uit 1961 werd een hit en was typerend voor de richting die de band de eerstvolgende jaren zou volgen: een combinatie van surfmuziek, een stijl die tot dan toe vooral instrumentaal was geweest, en teksten over surfen, auto’s en meisjes.

Toen in 1965 The Beatles het album “Rubber Soul” uitbrachten was dit voor Brian dé inspiratie voor “Pet Sounds”, dat in 1966 verscheen en door het tijdschrift Rolling Stone werd uitgeroepen tot op-een-na-beste album ooit. Dit album, dat voor die tijd voor popmuziek ongekend complexe muziek en persoonlijke teksten bevatte, werd ontvangen met lovende recensies. In 1966 verscheen ook hun grootste hit, “Sloop John B”, dat de 1e plaats van de top 40 bereikte.

“God Only Knows”, “Good Vibrations”, “Do It Again” en “Tears In The Morning” waren enkele van de legendarische Beach Boys hits. Carl stierf in 1998 op slechts 52-jarige leeftijd en trad in datzelfde jaar toe tot de Rock and Roll Hall of Fame.

 

 

 
Translate »
Share This