Vandaag zou de Amerikaanse soulzanger Billy Paul zijn verjaardag vieren, maar: hij overleed op 11 mei 2016 op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij was pas 11, toen zijn muziekcarrière vorm kreeg. Zo begon hij als achtergrondzanger bij Dinah Washington, Miles Davis en Roberta Flack. Ook diende Billy een tijdje in het Amerikaanse leger met niemand minder dan The King, Elvis Presley.

Zijn debuutalbum “Feelin’ good at the Cadillac Club” bracht Billy Paul uit in 1968 op het label van de legendarische producer Kenny Gamble. Billy Paul werd één van de grote mannen achter de Philly-sound, een zwoele variant van de soul uit de sixties. Maar ook schreef hij sociale teksten en werd gezien als een voorvechter van de Amerikaanse burgerrechten beweging. Zo was in zijn nummer ‘Am I Black Enough for You?’ een duidelijke Black Power-boodschap te horen.

Zijn grootste hit werd ’Me And Mrs.Jones’ in 1972, dat geschreven werd door het gouden duo Gamble & Huff, dat verantwoordelijk kan worden gehouden voor meer dan 170 gouden en platina platen. Voor ‘Me and Mrs. Jones’ ontving Billy Paul een Grammy Award. Ook ‘Thanks For Saving My Life’ werd in Nederland een hit.

 

 

 
Translate »
Share This