28 februari 1942 was de geboortedag van Brian Jones. Hij stond vooral bekend als één van de oprichters van de The Rolling Stones. Oorspronkelijk hield Jones veel van jazz, maar daar kwam verandering in toen hij Mick Jagger en Keith Richards leerde kennen. Met hen en Dick Taylor (later oprichter van The Pretty Things) richtte hij een bandje op: The Rollin’ Stones, naar een liedje van Muddy Waters.

In 1962 kwamen Charlie Watts en Bill Wyman erbij, en werd de groepsnaam veranderd in The Rolling Stones. Taylor stapte uit de band om zich op zijn studie te richten. Jones was destijds de onbetwiste leider, maar dat veranderde toen Andrew Oldham manager van Rolling Stones werd. Hij maakte van Jagger en Richards songschrijvers en leiders. Gitarist Jones was niet langer de leider.

Inmiddels stond de band alweer bekend als The Rolling Stones, en ze begonnen hits te scoren. Op de eerste hits was Jones achtergrondzanger en gitarist. In 1965 braken de Rolling Stones definitief door en scoorden ze veel hits. Jones schreef ook veel mee, ook al kwamen de nummers op de naam van Richards en Jagger te staan.

De Rolling Stones werden al snel bekend als een van de grootste bands van de wereld, en Jones genoot van alle roem. Hij scoorde in de jaren 60 met de Stones hits als Paint it, black en (I can’t get no) Satisfaction. Maar op 8 juni 1969 stapt hij uit de band. Nog geen maand later wordt hij bewusteloos in zijn zwembad aangetroffen. Zijn Zweedse vriendin Anna Wohlin en Frank Thorogood en Janet Lawson, die als gast bij Jones thuis waren, proberen hem te reanimeren. Tevergeefs: Jones sterft. Op zijn sterfbed in 1997 bekend Frank Thorogood dat hij Brian Jones onder water heeft geduwd in zijn zwembad. De twee kregen vooraf ruzie, omdat Frank Thorogood nog geld van de ex-Rolling Stone tegoed zou hebben.

 

 

 
Translate »
Share This