Op 26 november 1976 stappen Kevin Godley en Lol Creme uit 10cc. De beide mannen vormden samen met Eric Stewart en Graham Gouldman de band, die in 1972 werd opgericht. ‘Donna’(1973), ‘The Wallstreet Shuffle’ en ‘I`m Not In Love’ waren drie pareltjes die 10cc in deze samenstelling uitbracht.

Godley en Creme ontmoetten elkaar al eind jaren 50 en hebben samen in diverse bands gezeten voordat 10cc werd opgericht. Waar Stewart en Gouldman een klassieke achtergrond hadden waren Godley en Creme meer vernieuwend ingesteld. Godley en Creme hadden een soort snaarinstrument bedacht/ontwikkeld, de zogenaamde gizmotron, een snaarinstrument dat door middel van wieltjes op de snaren muziek voortbracht. Op sommige nummers is dit ook goed te horen.

In 1976 verlieten ze 10cc omdat ze zich geremd voelden door het zware schema van de band; ze gingen zelf albums maken en bouwden een reputatie op door vernieuwende videoclips te regisseren. Drie van hun bekendste hits zijn ‘An Englishman in New York’ , ‘Under your thumb’ en ‘Cry’.

Bekende clips die ze voor anderen hebben geregisseerd zijn onder andere ‘Girls on Film’ (Duran Duran), ‘Rockit’ (Herbie Hancock) en ‘A View To A Kill’ (Duran Duran). In 1988 ging het duo uit elkaar. Godley bleef clips regisseren voor onder anderen Sting, U2, Bryan Adams, Ronan Keating, Will Young, Katie Melua en Elbow. In 2006 nam hij nieuwe nummers op met Graham Gouldman (tegenwoordig het enige originele 10cc-lid) onder de naam GG06.

 

 

 
Translate »
Share This