Vandaag zou George Harrison jarig zijn. De ex-Beatle werd namelijk geboren op 25 februari 1943 in Liverpool. Wanner hij nog onder ons zou mogen zijn, zou hij vandaag 77 jaar zijn geworden. Maar: in 2001 overleed George aan de gevolgen van longkanker. We halen graag wat herinneringen op aan de muzikant, die de meeste moeite zou krijgen aan de sterrenstatus van The Beatles: “Ik heb er nooit om gevraagd beroemd te worden. Ik wilde alleen succesvol zijn”, zei hij erover.

Zijn moeder gaf hem op zijn 13e zijn eerste gitaar. Zijn muzikale loopbaan begon op school, waar hij in de band ‘The Quarrymen’ speelde, samen met zijn vriend Paul McCartney, die hem bij John Lennon introduceerde. Met Paul, John, Stuart Sutcliffe (overleden in 1962) en Pete Best (later vervangen door Ringo Starr) vormde hij in 1959 de band ‘Silver Beetles’. In 1960 veranderden ze de naam in The Beatles en werden ze gevraagd om in Hamburg op te treden. De rest is geschiedenis!

While My Guitar Gently Weeps’, ‘Here Comes the Sun’ en ‘Something’’ zijn de meest belangrijke songs die hij schreef voor The Beatles. Solo was Harrison ook heel succesvol. De single ‘My Sweet Lord’ bereikte in 1970/1971 de 1e plaats van de Top 40. ‘What Is Life’, ‘Bangladesh’, ‘Give me Love’ en ‘Got My Mind Set On You’ zijn enkele van zijn grote successen. Met de gelegenheidsband Traveling Wilburys, bestaande uit Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison, en Tom Petty, had hij in 1988 een hit met ‘Handle With Care’.

 

 

 
Translate »
Share This