Vandaag, maar dan in 1972, gaat Creedence Clearwater Revival uit elkaar. Eind jaren zestig was C.C.R. één van de populairste rockgroepen wereldwijd. De band vloeit voort uit Tommy Fogerty & The Blue Velvets en The Golliwogs. Deze laatste bizarre naam was de voorwaarde van het Fantasy label om hen te contracteren. Het werd geen succes. Eind 1967 herdopen The Golliwogs zich in Creedence Clearwater Revival.

De groepsnaam is ontleent aan 3 elementen: Creedence was een goede vriend van John , Clearwater komt van een tv-reclame voor bier dat de smaak van helder water (‘clear water’) zou hebben, Revival staat voor de nieuwe opleving van de groep, de trouw die men elkaar zweert. De band koos voor een rauwer imago en dito muziekstijl en daar paste deze naam goed bij.

Met hits als “I Put A Spell On You” en “Suzie-Q” scoorde de band grote hits, maar de muziekpers vond dat met de release van covers de band een gebrek aan originaliteit vertoonde. Hun mening veranderde bij de release van C.C.R.`s tweede album “Bayou Country” (1969), dat o.a. de hit “Proud Mary” opleverde. Ike & Tina Turner zouden deze track later legendarisch coveren. In 1970 was C.C.R. uitgegroeid tot de beste en succesvolste rockband. Dat jaar bereikten “Who’ll Stop The Rain” en “Up Around The Band” de 1e plaats van de Top 40.

 

 

 
Translate »
Share This