12 januari 1941 was de geboortedag van John William Baldrey, beter bekend als Long John Baldrey. De Brits blues-musicus kreeg omwille van zijn lengte (2.00m) deze bijnaam. Zijn muzikale carrière begon in de Blues Incorporated, de eerste bluesband in Engeland. Vanaf 1966 speelde Baldry in de band Bluesology onder anderen samen met Elton John.

Hij is vooral bekend om zijn talentscouting. Zo is Baldrey de man die de jonge Rod Stewart op het perron van Station Twickenham hoorde zingen en zichzelf begeleidde op mondharmonica. Stewart was toen pas uit Spanje gezet wegens landloperij en had geen rooie duit om zich te voeden, laat staan zich te wassen. Baldry nam hem op in zijn legendarische Hoochie Coochie Men. Samen met Stewart, July Driscoll en Brian Auger vormde hij The Steampacket, de eerste Engelse supergroep. Andere sterren die hij ontdekte, waren Mick Jagger en Charlie Watts.

Baldry’s grootste hit was “Let The Heartaches Begin” (nr. 1 in Engeland, november 1967, met op de achterkant “Annabella”). Verder scoorde hij bescheiden hits met “Mexico” (nr. 15 in Engeland in 1968), uitgebracht nav de Olympische Spelen in Mexico in dat jaar en ruim tien jaar later nog eens met “Morning Dew” (onder meer top 20 in Nederland, 1981) Long John Baldrey overleed in 2005 op 64-jarige leeftijd na een longontsteking.

 

 

 
Translate »
Share This