Vanavond is het dan zover: dé finale van het Eurovisie Songfestival! Aan de 63e editie in Lissabon doen 26 kandidaten mee, maar helaas zit België daar niet bij. Maar: Nederland wel! Waylon treedt als 23e aan met zijn bijdrage “Outlaw In `Em”. Ondanks dat hij misschien wel de meest professionele zanger van het hele festival is, geven bookmakers hem geen kans voor de overwinning en dat ligt dan toch echt wel aan de act, waar ook in het buitenland veel om te doen is. De grootste kanshebbers voor de overwinning lijken Cyprus en Israël te zijn, maar Ierland rukt op bij de bookmakers met de zoete ballad “Together” dankzij de gay-act. Zo zie je, wat de betekenis van een goede act kan zijn, want ook Litouwen, Cyprus en Noorwegen komen met een sterke act en scoren hoog in de prognose. Voor het eerst zien we de big 5 én Portugal met hun bijdrages. Met name Duitsland en Frankrijk komen met sterke songs. En hoe wordt het Spaanse duo ontvangen? Zoals gebruikelijk zullen Cornald Maas en Jan Smit het commentaar verzorgen vanaf 21.00 uur op NPO 1. Ook Salvador Sobral zal optreden, nu hij geheel genezen is van zijn harttransplantatie. Alle 43 landen (ook de afvallers) maken hun jury punten bekend. Namens Nederland zal OG3NE dat gaan doen. Vervolgens worden de televoot stemmen bekend gemaakt, die de hele volgorde weer kan doen schudden. Veel succes, Waylon!

 

Startvolgorde finale:

01. Oekraïne: Melovin – Under The Ladder

Melovin met zijn bionisch oog ( hoe interessant) trapt deze finale af met een liedje op een trap, dat later deels in brand komt te staan. Redelijk nummer, maar geen hoogvlieger.

02. Spanje: Alfred y Amaia – Tu Cancion

Is de Spaanse bijdrage een beetje geïnspireerd op het winnende lied van Portugal van vorig jaar? Het lijkt er op. Alfred en Amaia hebben veel charisma en kunnen met dit sentimenteel liefdesliedje best hoog scoren. Vorig jaar werd Spanje laatste. Dat gaat nu niet gebeuren.

03. Slovenië: Lea Sirk – Hvala, ne!

Is Slovenië opnieuw 15 seconden stil in hun hippe bijdrage ? De hippe roze-harige Lea gooit er een kekke beat in . Verrassend door in de tweede halve finale. Een hoge notering in de finale lijkt ons een brug te ver.

04. Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old

Deze ballad is een grower en dat is met dank aan de goed uitgedachte act. Voor het eerst hoeven Litouwers zich “niet te schamen voor de inzending van Litouwen”. De iefdesballad maakte de afgelopen week een grote sprong voorwaarts bij de bookmakers. Wij snappen dat wel.

05. Oostenrijk: Cesar Sampson – Nobody But You

Prima bijdrage van Oostenrijk. De video was veelbelovend, maar de act op het podium valt Sampson niet op tussen de rest van het Songfestivalgeweld. Gaat niet hoog eindigen.

06. Estland: Elina Nechayeva – La Forza

Opera op het Songfestival. Elina Nechayeva laat horen dat ze kan zingen. De act is de zoveelste met beelden geprojecteerd op de jurk. Niet origineel, dus. Een plaspauze?

07. Noorwegen: Alexander Rybak – That’s how you write a song

In 2009 won Alexander met “Fairytale”. De zanger heeft een geweldige charisma en lijkt iedereen in te pakken, maar ons toch niet. Vrolijk, maar ongeïnspireerd nummer. Hoe komt dit zo hoog in de polls?

08. Portugal: Cláudia Pascoal – O Jardim

Net als vorig jaar komt Portugal met een melancholische ballad. Mooi, maar niet zo sterk als die van Salvador Sobral vorig jaar. Daarbij is de act onopvallend. Deze rose harige zangeres gaat niet hoog eindigen.

09. Verenigd Koninkrijk: SuRie – Storm

Hoe kan Groot Brittannië, een toonaangevend land in de popmuziek, opnieuw zo`n oubollige bijdrage inzenden? SuRie doet haar best, maar “Storm” is ouderwets en middelmatig. Jammer, Engeland! Volgend jaar Ed Sheeran?

Het optreden van de Britse zangeres SuRie werd vanavond tijdens de finale verstoord. Uit het publiek stormde een man het podium op en pakte de microfoon van de hevig geschrokken zangeres af en gaf een schreeuw naar het publiek om aandacht. De man werd snel opgepakt en afgevoerd door de beveiligers. De zangeres herpakte zich, door de microfoon terug te pakken en het nummer af te maken. Het is nog niet bekend, of SuRie het nummer aan het einde van de finale opnieuw mag zingen. Na haar “Storm” kreeg SuRie een stormachtig applaus. De beelden zijn nog niet vrijgegeven door Eurovision TV. 

Zojuist  wordt bekend gemaakt, dat Groot Brittannië in de gelegenheid wordt gesteld, aan het einde van het Festival opnieuw het nummer te zingen. SuRie gaat het niet doen. Intussen stijgt Engeland van de 23e naar de 6e plaats bij de bookmakers. Gaat ze warempel winnen?

 

10. Servië: Sanja Ilic & Balkanika – Nova deca

Een lied in de landstaal, we houden er van! Maar dit liedje van Servië klint bar en boos en achterhaald. Slecht, dus. En dan hebben we het nog niet eens over Catweazle met die fluit. Ze staan in de finale, maar eindigt vast helemaal onderaan.

11. Duitsland: Michael Schulte – You Let Me Walk Alone

Een hartverwarmend eerbetoon aan de overleden vader van Michael, Duitsland komt met een sterk nummer en een nog betere act. Prachtig gedaan. Het enige minpuntje is, dat het wel een beetje veel op Ed Sheeran lijkt, maar dan wel een klasse minder. Kan hoog eindigen, dat zeker.

12. Albanië: Eugent Bushpepa – Mall

Op de Chinese TV mocht dit nummer niet worden uitgezonden, want Eugent had te veel tattoo`s. De power-ballad haalde verrassend de finale, maar zal waarschijnlijk geen potten breken op het Songfestival.

13. Frankrijk: Madame Monsieur – Mercy

Mercy klinkt simpel, maar sterk. Lijkt een beetje op Christine and the Queens. Het liedje gaat niet over Merci maar Mercy, een meisje dat geboren wordt op een vluchtelingenboot. Rechts Europa schreeuwt moord en brand over deze bijdrage, maar Emilie Satt en Jean-Karl Lucas hebben een prachtige bijdrage afgeleverd. Mag winnen!

14. Tsjechië: Mikolas Josef – Lie To Me

Ondanks rugklachten toch een salto van Mikolas. Tsjechië lijkt hoog te kunnen eindigen met “Lie To Me”. In de video is de nerd ijzersterk met dansmoves, maar de act is minder sterk. Misschien net top 10?

15. Denemarken: Rasmussen – Higher Ground

Denemarken grijpt terug naar de Viking Tijd, maar dan wel mannen met baarden én make up. Voorspelbaar, tamme bijdrage. Dit kan niet hoog eindigen, lijkt ons.

16. Australië: Jessica Mauboy – We Got Love

Australië stuurt een populaire zangeres, maar heel goed zingen kan ze niet. “We Got Love” is een typisch songfestival liedje, maar net iets te voorspelbaar. Misschien top 10?

17. Finland: Saara Aalto – Monsters

Saara Aalto werd tweede in de Finse editie van The Voice én The X Factor van Engeland. Een paar punten van dat land zou Finland dus wel eens kunnen scoren. “Monsters” klinkt lekkerder op Spotify dan de live act.

18. Bulgarije: Equinox – Bones

Eén van de beste bijdrages dit jaar komt van Equinox, bestaande uit Zhana Bergendorff, Georgi Simeonov, Johnny Manuel, Trey Campbell en Vlado Mihailov.  Twee leden, Johnny en Trey, zijn afkomstig uit Amerika.  Op het podium wordt de groep, gekleed in sober & somber zwart, bijgestaan door een traditioneel zingende Bulgaarse zangeres, die o.a. het lied opent en afsluit. Mooie close ups en technische snufjes zorgen voor een mysterieuze sfeer. We zijn fan.

19. Moldavië: DoReDos – My lucky day

Vrolijk en ongecompliceerd. Dé ingrediënten voor succes op het Songfestival. “My Lucky Day” wordt extra versterkt door de leuke act, waar je je niet bij hoeft te vervelen.

20. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance you off

Zweden is bijna altijd een kanshebber voor de overwinning, maar of dat Benjamin Ingrosso gaat lukken? “Dance You Off” is een gladde productie, dat klinkt als Pharrell, maar dan van een paar jaar geleden. Vorig jaar nam Benjamin Ingrosso ook deel aan Melodifestivalen en eindigde toen als vijfde. Zweden staat hoog bij de bookmakers, maar wij zijn minder enthousiast.

21. Hongarije: AWS – Viszlát nyár

Oordoppen in en genieten van een bak herrie. Wij lassen zelf een plaspauze in.

22. Israël: Netta Barzilai – Toy

Wekenlang de topfavoriet, maar tijdens de repetities voorbijgestreefd door Cyprus. De vocal-looper is een slim nieuwigheidje van Netta .De kippengeluiden in “Toy” zijn van haar hand en zijn rete origineel. Love it or hate it. Kanshebber voor de overwinning!

23. NEDERLAND: Waylon – Outlaw in ‘Em

Hopelijk kan Europa de krumpende dansers waarderen in de Nederlandse act. Waylon zingt op zijn best in dit stevige country rock-nummer. Qua zang is Waylon de winnaar van 2018! We hopen op een hoge eindnotering. Zet`m op Waylon!

24. Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together

Dankzij de gay act staat Ierland zomaar in de finale en sterker nog: de bookmakers voorspellen dat de mierzoete ballad van Ryan eindigt op de 3e plaats. Dat kan niet waar zijn.

25. Cyprus: Eleni Foureira – Fuego

De gedoodverfde winnaar van 2018 is deze nep-Beyoncé. De styling en de act zijn echter perfect en stuwt “Fuego” naar de top positie. Achter deze track schuilt uiteraard een Zweedse songwriter.

26. Italië: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente

Italië sluit af met een politieke boodschap. Het nummer van Ermal en Fabrizio richt zich tegen het terrorisme dat Europa teistert. Waardige afluiter en kan eindigen in de top 10.

 

 

 
Translate »
Share This