• Twitter
  • Facebook
Foto: Nationaal archief, wikipedia

Vandaag viert Ferdi Bolland zijn 66e verjaardag. Gefeliciteerd!  De singer-songwriter en producer/muziekondernemer ken je van het voormalige duo Bolland & Bolland. Ferdi vormde het duo samen met zijn broer Rob. Tijdens zijn middelbareschooltijd kreeg hij op 15-jarige leeftijd met zijn broer een platencontract bij EMI/Bovema en de broers maakten hun televisiedebuut in het populaire programma ‘Voor de vuist weg’ van Willem Duys. Het resultaat was een hit voor hun allereerste single ‘Summer of ‘71’.

Samen scoorden de broers vele hits in de Veronica Top Veertig, zoals ‘Wait For The Sun’, ‘Spaceman’, ‘Mexico, I Can`t Say Goodbye’ en ‘The last Apache’.  Na verloop van tijd werd het duo ook door EMI onder contract genomen als ontdekkers en producers voor allerlei nieuwe acts en bandjes. Tournees door Europa en USA en deelname aan het World Popular Songfestival in Tokio, waar zij de ‘Most Outstanding Composition Award’ wonnen.

Begin jaren tachtig richtten zij een eigen bedrijf op waarmee zij internationaal aan de weg timmerden met acts, artiesten en producties die zij zelf financierden. De grote internationale doorbraak kwam met het conceptalbum ‘The Domino Theory’ over de Amerikaanse oorlog in Vietnam. De song ‘You’re in the army now’ werd een Europese hit voor Bolland & Bolland en werd later in 1986 een wereldhit in de versie van de Engelse rockband Status Quo.

In 1985 hadden zij wereldwijd een grote hit met “Rock me Amadeus”, uitgevoerd door de Oostenrijkse zanger Falco. Het nummer bereikte de eerste plaats in zowel de Amerikaanse als Britse lijsten. De ballade ‘Jeanny’ werd een van de grootste hits in de Duitse geschiedenis en tientallen single- en album hits met Falco volgden. Andere internationale sterren waar succesvol mee gewerkt werd, zijn o.a. Samantha Fox, Amii Stewart, Ian Gillan (Deep Purple), Barclay James Harvest, Johnny Logan, Dana International, Roger Chapman, Suzi Quatro en Colin Blunstone. Maar ook werkten Ferdi en Rob samen met Nederlandse sterren als Herman Brood, Rob de Nijs, René Froger, Gerard Joling en Hans & Candy Dulfer.  Vanaf 1985 wonnen Bolland & Bolland vijfmaal op rij de Conamus Exportprijs.

In het najaar van 2021 brachten Bolland & Bolland de single ‘Misschien huil ik nier hard genoeg’ uit. Samen met zijn broer Rob kreeg Ferdi dit voorjaar de Lifetime Achievement Award uitgereikt van het Nationaal Popmuseum en het blad ‘Oor’. Bolland & Bolland werken samen aan een musical over zanger Falco.  Ferdi is één van de artiesten die dit jaar mee gaat doen aan de Beste Zangers van Nederland.

 
Translate »
Share This